Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uočen bozon

LHC napokon pronašao novu česticu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač (LHC) napokon je napravio otkriće nove čestice i to bozona!

Ipak ne radi se o 'božjoj čestici', odnosno Higgsovom bozonu, već o čestici naziva Chi-b 3P, prenosi BBC. LHC se bavi proučavanjem fundamentalnih pitanja u fizici, sudaranjem čestica protona u ogromnom podzemnom kompleksu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepodudarnost Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni Slika nije dostupna CERN objavio otkriće 'Božje čestice'? Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

Chi-b 3P je uočen u detektoru ATLAS, a predstavlja više pobuđeno stanje Chi čestice, koje su već ranije uočene u prijašnjim sudaranjima čestica.

'Nova čestica se sastoji od 'lijepog kvarka' i 'lijepog anti-kvarka', koji se spajaju', pojasnio je profesor Roger Jones, koji radi na projektu ATLAS. 'Pretpostavljalo se da postoji visoko pobuđeno stanje te čestice već godinama, ali nitko to dosad nije vidio', dodao je Jones.

Chi-b 3P važan je zato što govori silama koje povezuju kvarkove i anti-kvarkove. To je ista sila koja, primjerice, drži na okupu jezgru atoma.

LHC još uvijek traga za Higgsovim bozonom, koji bi trebao popuniti rupe u Standardnom modelu fizike i koji objašnjava međusobno djelovanje subatomskih čestica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene