Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje šest vrsta afričkih žirafa u velikoj je opasnosti od istrebljenja, upozorili su kenijski i američki biolozi.


Populacija od 110 tisuća afričkih žirafa, za koju se isprva mislilo da pripada samo jednoj vrsti u svim savanama, raspršila se zbog sve većih neplodnih područja uzrokovanih ljudskim utjecajem, stoji u istraživanju provedenom uz pomoć Društva za očuvanje flore i faune sa sjedištem u SAD-u.

Vezani članci Eksplozija petarde kraj psa (Foto: Dnevnik.hr) Prijatelji životinja oduševljeni, prodavači zgroženi: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti pirotehniku? Požari bjesne u Australiji (Foto: AFP) Više od 50 požara bjesni na istočnoj obali Australije: "Više od 500 vatrogasaca radi u vrlo teškim uvjetima"

U posljednjih deset godina "intenzivni krivolov i oružani sukobi u Somaliji, Etiopiji i Keniji smanjili su broj mrežastih žirafa s oko 27 tisuća 90-ih godina prošlog stoljeća na sadašnjih manje od tri tisuće", kaže se u izvješću objavljenom u subotu.

"Nekoliko dosad nepoznatih genetskih vrsta u velikoj su opasnosti, poput Zapadnoafričke žirafe, čijih je primjeraka ostalo tek stotinjak i to samo u području Nigera", kaže se u izvješću.

Autori izvješća tvrde kako je prijetnja istrebljenjem stvarna jer se žirafe nalaze u skupini najugroženijih vrsta na crvenoj listi Svjetske unije za prirodu, budući da se različite podvrste "smatraju jednom jedinstvenom vrstom".