Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva zakona u proceduru!

Vlada predložila zakone na kojima je inzistirala akcija Želimo znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U saborsku proceduru su upućena dva zakona, kako je i obećala premijerka u Dnevniku Nove TV.

U akciji Želimo znati prošloga je vikenda reporterka Tatjana Krajač otvorila pitanje premijerkina nepoštivanja vlastitih obećanja o profesionalizaciji nadzornih odbora. Naime, u njima sjede politički podobni ljudi, kontroliraju milijune u državnim tvrtkama, a ne odgovaraju za niz afera koje ih potresaju. Vlada je u saborsku proceduru danas uputila konačni prijedlog zakona koji će to regulirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Mario Banožić projekt potpisan 2014. godine Banožić o Brodosplitu: Bez ovih dokumenata nema dogovora

>> Kosor: političari iz nadzornih odbora odlaze već najesen

>> Želimo znati: Zašto Vlada gospodarstvo ne očisti od politike

'U nadzorne će odbore, umjesto kao dosada političari, biti birani stručnjaci i to javnim natječajem', kazala je predsjednica Vlade na današnjoj sjednici. Ministar uprave Davorin Mlakar pojasnio je da će Ministarstvo pravosuđa odrediti 'stroge kriterije koje će stručnjaci morati zadovoljiti na natječaju'.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa omogućit će poštivanje premijerkina obećanja i izbacivanje politike iz nadzornih odbora državnih tvrtki, zajedno sa zakonom o primopredaji vlasti. Oba su konačna prijedloga danas upućena u saborsku proceduru.

Inzistiranje akcije Želimo znati na zakonskom reguliranju oduzimanja ilegalno stečene imovine nakon pravomoćnih presuda također je danas dobilo pozitivan odgovor iz Vlade.

'Brža i učinkovita ovrha bit će moguća uz pomoć novog ovršnog zakona', kazao je na sjednici Vlade ministar Ivan Šimonović. To bi omogućilo i uvođenje javnih ovršitelja koje je Nova TV već najavljivala u svojoj akciji.

No Želimo znati i dalje nastavlja inzistirati na donošenju zakona o raspolaganju ilegalno stečenom imovinom koji uz novi zakon o ovrsi može riješiti problem nenaplate države od onih koji su je oštetili.

Podsjetimo, iako je presuda pravomoćna, Vladimir Zagorec još uvijek nije državi vratio 39 milijuna kuna na koliko su procijenjeni dragulji nestali iz sefa MORH-a. Osim spore ovrhe problem je i nepostojanje Zakona o raspolaganju oduzetom imovinom.

Akcija Nove TV Želimo znati ne odustaje inzistirati na izmjenama nelogičnog zakonodavstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene