Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želimo znati

Kosor: Političari iz nadzornih odbora odlaze već najesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U našoj akciji 'Želimo znati' pitali smo kada će politika konačno napustiti nadzorne odbore državnih tvrtki.

Premijerka Jadranka Kosor u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV otkriva: već najesen! Predsjednicu Vlade suočili smo s vlastitim obećanjem starim sedam mjeseci i odlučila je reagirati. Već najesen mogao bi biti proveden prvi javni natječaj u kojem će se birati stručni članovi nadzornih odbora državnih tvrtki. Obećanje je to predsjednice Vlade koja već za dva dana u proceduru šalje konačne izmjene potrebnih zakona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izmjenama obiteljskog zakona Saborski zastupnici slijede akciju Dnevnika Nove TV 'Želimo znati' Slika nije dostupna Spas za djecu bez ikoga Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja

U sklopu naše akcije Želimo znati premijerka otkriva tko će i pod kojim uvjetima moći nadzirati rad uprava državnih tvrtki. Predsjednica Vlade nije, kaže, odustala od micanja politički podobnih kadrova iz nadzornih odbora državnih tvrtki. Na pitanje kada će konačno politika napustiti nadzorne odbore državnih tvrtki, premijerka odgovara: 'Što se nas u Vladi tiče, što prije ja vjerujem da bismo do rujna svu tu proceduru mogli završiti.'

>> Želimo znati: Zašto Vlada ne želi očistiti gospodarstvo od politike?

Već za dva dana Vlada će u proceduru uputiti Zakon o primopredaji vlasti i sukobu interesa. 'Da omoguće što je najvažnije da u ime države i građana ta javna poduzeća nadziru najkompetentniji ljudi', rekla je Kosor.

Osim zakona treba napraviti i stroge, ali transparentne kriterije jer stručni članovi nadzornih odbora trebaju kontrolirati milijune kuna poreznih obveznika. 'Putem natječaja će se birati ljudi. Nitko neće moći progurati nikoga svoga pa makar bio on najbolji na svijetu. I to do jeseni. Ja se nadam kad budu završeni kriteriji, kad ćemo imati zakone, ostaje samo raspisati natječaj', rekla je Kosor.

Do sada je praksa bila da članovi nadzornih odbora u slučaju istraga zbog kriminala uprava koje nadziru ne snose nikakvu odgovornost. Na pitanje je li u toj regulativi predviđena i odgovornost članova nadzornih odbora, Kosor kaže: 'Nadzor mora biti apsolutan potpun da se moraju na vrijeme ukazivati na nepravilnosti i za to u punom smislu odgovarati.'

To do sada unatoč temeljima u zakonu nije bio slučaj. Isključivo zato što su nadzorni odbori bili utočište za političke.Obećanje predsjednice Vlade, kao i ostala dobivena u akciji Želimo znati, provjeravat ćemo. Ovo je treći uspjeh akcije i naša peta svojevrsna intervencija u zakone.

Podsjetimo, nakon upozorenja o nedostatku zakona po kojem bi se oduzimala ilegalno stečena imovina, Vlada taj zakon piše. SDP je pak započeo pisanje čak triju zakona koji bi trebali regulirati sivu zonu udruga, gdje primjerice Dinamo koji okreće milijune na transferima, državi ne plaća ni kune poreza na dobit.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene