Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon akcije 'Želimo znati' u proceduru ulazi Zakon o raspolaganju oduzetom imovinom.


Reporterka Tatjana Krajač u Dnevniku Nove TV upozorila je 01. Lipnja na problem (ne)vraćanja ilegalno stečenog novca koji zapravo pripada hrvatskim građanima. Na temelju pravomoćne presude Vladimir Zagorec, primjerice, treba vratiti 39 milijuna kuna, no to se odugovlači unatoč ovrhama. Iako još nema odgovora kada će državi biti vraćeni ukradeni milijuni, završeni su zakoni koji će to požuriti.

Vezani članci Ilustracija Jednom zanimanju raste plaća oko 50 posto, provjerite što će još poboljšati život tisućama ljudi Novac - 3 Imate li 150.000 kuna na računu? To je prosjek financijskog bogatstva Hrvata, a nije ni pribrojeno - ono najvrjednije

Sudac Vrhovnoga suda Marin Mrčela istaknuo je kako su ključna dva problema. Prvi su dugotrajne ovrhe, a drugi 'da imovina iz vlasništva i posjeda onog kome je oduzeta pređe u vlasništvo države, u toj se tek situaciji može dalje upravljati tom imovinom'.

Državni tajnik ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković ispunio je obećanje i ubrzo će u proceduru uputiti zakon o raspolaganju oduzetom imovinom. Ona će nakon pravomoćne presude postati državna i njome će upravljati Ured za državnu imovinu. Stat će se na kraj i sporim i dugim ovrhama uvođenjem 'javnog ovršitelja'. 'Oni će postupati u predmetima umjesto suda. Cijeli taj dio umjesto suda ćemo premjestiti na jednu novu funkciju, na javne ovršitelje', pojasnio je državni tajnik, najvjerojatniji budući ministar, Dražen Bošnjaković.

>> Želimo znati: Tko raspolaže oduzetom imovinom

Spore ovrhe jedan su od razloga dugačkih procesa vraćanja ukradenog državi. Već kod prvih naznaka mogućeg kaznenog djela u kojem je oštećena država, ili postoji sumnja da je neka imovina stečena nezakonito, sudovi donose odluku o njezinu zamrzavanju. Kada pobrojimo desetak najaktualnijih afera dolazi se do iznosa od 1,31 milijardu kuna otuđenih državi. One se mogu vratiti tek s pravomoćnom presudom, a takvih, osim Vladimiru Zagorcu, još nema.

Novim zakonima osim učinkovitijeg sustava pomoglo bi se i u punjenju ispražnjene državne blagajne. Čekamo i službenu sjednicu Vlade s prijedlozima Zakona o raspolaganju oduzetom imovinom te novog ovršnog zakona. Zato što želimo znati do kada ćemo još čekati da u osiromašeni državni proračun osuđeni vrate ukradeno.

Više u večerašnjem Dnevniku u 19.15 sati i na portalu dnevnik.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju