Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naplata od ilegalne imovine

Uskoro možda iznajmite stan stanovnika Remetinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je pak mirno rutinski odradila još jednu sjednicu. Šalje i zakon o oduzimanju ilegalno stečene imovine zastupnicima na usvajanje.

Riječ je o zakonu na kojem je inzistirala Nova TV u svojoj akciji Želimo znati. Prije mjesec i pol dana na upit zašto se Hrvatska ne naplaćuje od ilegalno stečene imovine rečeno nam je da nema zakona. Konačno je spreman. Konačno je određen način po kojem će se prodavati, iznajmljivati ili na drugi način raspolagati imovinom oduzetom osuđenima ili onima protiv kojih se vode postupci, a sumnja se da su do bogatstva došli na ilegalan način.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država požurila napisati zakon Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi zakon o oduzetoj imovini Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV, 23.06. u 19.15 sati Novi uspjeh akcije Želimo znati: Ubrzat će se ovrhe sumnjive imovine

Nova TV je izvještavala nekoliko puta o tom zakonu u sklopu akcije Želimo znati. Hrvatska će sada osobama koje su ne samo osuđene već i one protiv koji se vodi sudski postupak mogu privremeno oduzeti imovinu. Nešto slično kao u susjednoj Srbiji. Pa se ne iznenadite ako uskoro vidite i javni natječaj o iznajmljivanju stana ili kuće nekoga tko je u Remetincu.

>> Želimo znati zašto Vlada ne poštuje obećanja

Stanovi Vladimira Zagorca mogli bi biti prvi na redu. Njemu je presuda pravomoćna i nema razloga da se država ne naplati za 39 milijuna koliko mu je presuđeno. Konačno je napisan zakon koji će odrediti kako će se država naplatiti. 'Mislim da će oni na koje se odnosi najbolje razumjeti veliki lopovi, najbolje razumiju kad ih se udari po džepu, dakle po kućerinama jahtama vikendicama koje su stekli na nezakonit način', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Na meti će biti i imovina onih koji nemaju pravomoćne presude, koji su preminuli ili su u bijegu, a sumnja se da su imovinu stekli protuzakonito. 'Ovim zakonom utvrđeno postupanje i kada nema osude jer se kazneni progon nije mogao ili se ne može provesti', rekla je Tatjana Vučetić, državna tajnica ministarstva pravosuđa

Takvom imovinom raspolagat će državni ured za imovinu. 'Ured može bez javnog natječaja prodati privremeno oduzetu imovinu ako je čuvanje opasno ili postoji opasnost od propadanja ili gubitka vrijednosti', kaže Vučetić. Imovina će se moći i privremeno iznajmljivati ili davati u zakup, kako je to primjerice u Srbiji gdje se u mafijaškim nekretninama otvaraju vrtići ili bolnice.

'Nitko tko je stekao imovinu na temelju kaznenog djela ili prekršaja ne može je zadržati', rekla je Kosor. U akciji Želimo znati ukazali smo na više od milijardu i pol kuna za koje je u desetak najzvučnijih gospodarskih afera oštećena država, a mogla bi se naplatiti od imovine osumnjičenih. Kada se pribroji organizirani kriminal, korupcija i droga, državni bi se proračun mogao oporaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene