Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokracija ostavlja djecu na čekanju

Ekskluzivno: Kosor najavila reformu sustava posvajanja djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posvajanje djeteta u Hrvatskoj zbog birokracije i lošeg sustava gotovo je nemoguća misija.

Tisuće djece diljem Hrvatske gubi šansu za normalnim životom u obiteljskoj ljubavi. Želimo znati do kada će sustav ići na ruku roditelja koji djecu napuštaju, a na teret najmanjih koji se sa sustavom ne mogu boriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život" Posvojiteljska obitelj - 1 Još nema rezultata USKOK-a Prošla je godina dana od uhićenja posvojitelja u Zambiji: "Mi i danas ne znamo je li legalno posvojiti dijete iz Konga"

Dječji plač kao i smjeh, ili samo pogled ostavljaju bez daha. Pogotovo kada je riječ o djeci koja su ostavljena. Koja čekaju drugu priliku, obitelj koja će im pružiti toplinu i ljubav.

'Dan danas čekam šansu da posvojim dijete, ali mogućnosti su jedno, a želje nešto drugo', rekao je udomitelj Ivan Gotovac. Već pet godina Gotovac čeka posvajanje. U međuvremenu je udomio dva dječaka, ali i dalje se bori s birokracijom. Da bi se dijete moglo posvojiti biološkom roditelju treba biti oduzeto roditeljstvo.

>> Želimo znati: Posvajanje djeteta - nemoguća misija! Do kada?

'Jedan roditelj koji se liječi, ako je ovisnik, to predugo traje. Dok čekate da se roditelj izliječi to traje, dijete čeka i naraste, a kasnije su ti postupci jednostavno nemogući jer ili dijete ne želi na posvajanje ili jednostavno dijete nitko neće', rekao je Gotovac.

Zbog dugih postupaka mnogi odustaju

Godišnje se posvoji svega 130 djece. Interesa ima ali dugi postupci ruše brojke. Postupci traju predugo i mnogi zbog toga odustaju. 'Treba napraviti reda u čekanju, treba napraviti ono što zemlje oko nas imaju, a to je registar posvajatelja', rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica doma u Nazorovoj.

Dok traje davanje šansi roditeljima, dijete propada i sve su mu manje šanse za posvojenje, rekla je Kelava

Zakon je dobar, ali zapinje na centrima za socijalnu skrb i sudovima. Svjesna je toga i predsjednica Vlade, obećaje reformu. 'Da se u centrima ljudi još žešće posvete tom poslu, da se manje gledaju papiri više živi ljudi, djeca s jedne strane i roditelji s druge. Treba vidjeti i da sudovi bolje rade u kontekstu oduzimanja roditeljstva onima koji se za djecu ne brinu', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Dijete ne razumije zašto čeka

Dok centri za socijalnu skrb ili sudovi jedan telefonski poziv bioloških roditelja mjesečno tretiraju kao brigu, djeci je blokirano posvojenje. 'Dijete u tom periodu, dok traje davanje šansi roditeljima, propada i sve su mu manje šanse za posvojenje', rekla je Kelava.

Da se možda telefonom javi jednom u tri mjeseca to djetetu ništa ne znači, to je samo mrcvarenje i mučenje djeteta, dijete mora biti prioritet. 'Svaki roditeljski dom je neusporedivo bolji od doma ma kako god tamo more ljubavi bilo', rekla je Kosor.

A dijete ne razumije zašto čeka, najgore je kada zna da postoji netko tko ga želi, ali postoji nešto što se zove birokracija, a ona sve stopira. 'Djetetu je onda teško jer vidi da postoje roditelji i nije mu jasno zašto ne ide s njima kad oni dođu', dodala je Kelava.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, ali i ministarstvo pravosuđa sada su na potezu. Oni su ti koji moraju natjerati sustav da radi za djecu i to brže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene