Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za djecu bez ikoga

Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dvije tisuće djece je bez roditelja, a imamo tek stotinjak posvojenja. Loše su to brojke, a najlošije za najmlađe koji žive po domovima ili udomiteljskim obiteljima do punoljetnosti i ostaju prepušteni sami sebi.

Akcija 'Želimo znati' Dnevnika Nove TV upozorava posljednjih tjedana da se posvojenje djeteta u Hrvatskoj čeka godinama. Sustav je spor, koče ga Centri za socijalnu srkrb, ali i spori sudovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li čovjek od riječi? Bošnjaković nije niti predložio obećani zakon Slika nije dostupna Provjerili smo Je li ministar Bošnjaković čovjek od riječi?

Posvojenje je prilika da dijete bez roditelja ipak dobije obiteljsku ljubav koju zaslužuje. No posvojiti dijete u Hrvatskoj je teško. Mišina biološka majka bila je bolesna i završio je kod udomitelja. Sada ima 30 godina i dalje živi blizu svojih, kako kaže, pravih mame i tate.

'Majka i otac su oni koji te othrane, koji ti daju djetinjstvo bez obzira na biološku majku koja te rodila', smatra Mišo Oremović.

>> Milinović naložio jednostavnije posvajanje

Za Slavka i Slavicu Lacković, Mišo je bio zadnje udomljeno dijete. Uz svoje dvoje kroz kuću im je prošlo još troje. Skromno seosko domaćinstvo Lackovićevih spasilo je tri života. Pružili su im dom i ljubav. Na posvajanje nisu mislili, a uz svu svoju djecu ostali su cijeli život i bez papira. 'Za mene taj papir ne znači ništa', kaže Mišo.

Posvojenje kao najbolji lijek

Mišo zna da je sretnik. Mnogi nakon udomiteljske obitelji budu prepušteni sami sebi. 'Bilo je primjera kako su moji slučajevi završavali nakon 18 godina. Vidio sam. Završavali su na ulici', ističe on. Posvojenje je djelomični lijek za taj problem.

'Jasno da je najbolji oblik zbrinjavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zapravo posvojenje', objasnila je Marija Pavić, ravnateljica centra za socijalnu skrb Zagreb.

Postupci posvajanja su spori. Mnogi tvrde, usporavaju ih centri za socijalnu skrb. 'Kad god utvrdimo da roditelj zanemaruje svoje roditeljske dužnosti, mi krećemo', dodala je Pavić. Postupci znaju trajati i godinama.

'U pravilu su to roditelji koji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, koji su asocijalnog ponašanja, često mijenjaju adrese, a sudski postupci su propisani', pojašnjava Pavić.

'Radimo na ubrzanju tog postupka'

Godine u kojima dijete čeka prolaze, a s njima i šanse za posvojenje. 'U nekakvih pola godine mislim da je objektivno to za provesti, sve što je kraće ne bi bilo dobro', smatra ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 'Mi možemo i radimo na tome da osiguramo kapacitete i resurse da taj postupak ide brže', dodaje.

Ministar obećava veći broj specijaliziranih sudaca na određenim sudovima pomoći će. 'To jesu, po svojoj naravi, postupci koji trebaju ići brže. Vjerujem da kad osiguramo sve ove uvjete, da će se to osjetiti', zaključio je Bošnjaković.

Mišo je imao sreće. Iz života prije udomitelja pamti samo slike. Kad su došla bolja vremena za njega, ističe, sve ono ružno brzo se zaboravi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene