Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi znamo da je med odličan suradnik u zaštiti našeg zdravlja, no znate li kod kojih vam sve boljki može pomoći.


Neki ga stavljaju u čaj, neki u kavu, neki ga mažu na kruh, neki ga jedu s voćem i orašastim plodovima... Kako god ga konzumirali, jedno je sigurno- med je jedna od najboljih prirodnih namirnica s višestrukim pozitivnim efektima na naše zdravlje.

Vezani članci Andreja Babić iz križevačkog laboratorija za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) Ne treba vam laboratorij: Znate li kako prepoznati pravi med? Ibrahim Sedef (Foto: Screenshot/YouTube) Medvjedi mu stalno krali med pa ih je pretvorio u degustatore i sad dobro zarađuje na njima

Nova je studija pokazala da med olakšava kašalj kod djece između 1 i 5 godina dok spavaju, no ima još načina na koje možemo koristiti med.

1. Antibiotik za površinske ozljede

Med se pokazao odličnim lijekom za površinske ozljede kao što su opekline, ogrebotine, kirurški rezovi, pa čak i oštećenja kože uzrokovana izlaganjem radijaciji. Med ima povoljno djelovanje na ovakve ozljede zbog hidrogen peroksida koji je sastavni dio meda, piše Daily Mail.

2. Ublažava svrbež od uboda komaraca

Med ima i odlična protuupalna svojstva, pa zato pomaže i u sprječavanju iritacije i svrbeža uzrokovanih ubodom komarca.

3. Diže imunitet

Med je prepun polifenola, antioksidansa koji štite stanice organizma od oštećenja. Također čuva i zdravlje srca, te štiti od karcinoma.

4. Pomaže probavi

Studija iz 2006. je pokazala da zamjena šećera medom u prehrani pozitivno djeluje na crijevnu mikrofloru.

5. Rješava problem akni

Neke vrste meda vrlo su djelotvorne pi liječenju akni koje uzrokuju upala i infekcija folikula na licu, leđima i prsima.