Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte

Znate li koje meso širi najviše zaraza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad bi vas netko sad upitao, koje vrste mesa su najopasnije, biste li mogli pogoditi? Odgovor bi neke mogao iznenaditi.

Kad govorimo o mesu u prehrani, nova studija pokazala je kako su potrošači izloženi najvećem riziku od zaraze i boleština ukoliko konzumiraju piletinu i mljevenu junetinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što je ovo? Ovo je užas: Žena kupila piletinu na tržnici, a kad ju je razrezala, doživjela je šok Tomo Hačić, vlasnik mesnice Što još? Poskupljenjima nema kraja. Sljedeće na udaru je meso: Doznajemo što poskupljuje najviše

>> Evo zašto je crveno meso loše za srce

Taj podatak dolazi iz izvješća Centra za javnost u interesu javnosti (CSPI), koji je napravio listu mesnih proizvoda, prema izvjesnosti rizika od uzrokovanja teških oboljenja tijekom konzumiranja tih vrsta mesa, prenosi Business Insider.

Najopasnije meso na listi ispala je, ni manje ni više, nego piletina i proizvodi od piletine, uključujući pečenu, mljevenu i piletinu na žaru. U periodu između 1998. i 2010. godine piletina je povezana s 452 epidemije zaraznih bolesti prenosivih hranom te 6.896 slučajeva zaraze, samo u SAD-u. Epidemija je u svrhu te liste, kategorizirana kao dva ili više slučaja zaraze iz istog izvora hrane.

Mljevena junetina zasjela je na drugo mjesto, a povezana je s 336 epidemija i 3.801 slučajem zaraze u istom periodu u SAD-u.

Od drugih visokorizičnih mesa, lista navodi puretinu i odrezak, koji su u istom periodu bili odgovorni za 130 i 82 zarazne epidemije.

Svinjetina i pečena junetina na listi su zauzele mjesto srednje rizičnih mesa, dok su šunka, kobasice i pileći štapići niskorizične mesne skupine, povezane s između 34 do 57 zaraznih epidemija u istom razdoblju.

Istraživanje koje je proveo CSPI temeljeno je na informacijama iz 1.714 zaraznih epidemija, u kojima je su 33.372 osobe oboljele nakon konzumacije nečistog mesa.

Ključ u sigurnosti kod pripreme mesa jest izbjegavanje korištenja iste radne površine za pripremu raznih vrsta hrane istovremeno te poznavanje temperatura na kojima se peče ili kuha pojedino meso.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene