Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogreške pod suncem ne možemo si priuštiti. Vidljiva cijena neopreza je crvenilo kože, no posljedice sežu dalje od našeg oka. Svako oštećenje kože naše tijelo pamti i zbraja. Čak i ono koje zaradimo u djetinjstvu. I onda dođe vrijeme naplate.


Čuvajte se sunca! U posljednjih 30 godina broj melanoma - raka kože - u Hrvatskoj je porastao za 300 posto. A pravila zaštite od sunca nisu se promijenila! Jedino objašnjenje je da ih dovoljno ne poznajemo, ili ih se ne pridržavamo. 

Vezani članci Vruć dan u Dubrovniku, ilustracija - 1 Kad se vraća ljeto? Čeka nas još malo kiše, a onda povratak na staro Jelena Rozga (Foto: Screenshot) Jelena Rozga nije 13 godina bila na sunčanju! Sada je otkrila i tajnu zašto se skriva od sunca

Ljepota još uvijek zvuči privlačnije od zdravlja.

Kako zapravo sunce djeluje na našu kožu? UVB zrake djeluju na površinski sloj, i glavni su uzrok raka kože. UVA zrake djeluju dubinski, te dovode do preuranjenog starenja kože tj. bora. Razlog - uništenje i oštećenje stanica.

Osobito rizične osobe su one koje su vrlo svijetle, osobito one koje imaju riđi pigment, zatim osobe koje su se tijekom života već opekle od sunca, zatim osobe kod kojih je vec netko u obitelji imao neki od oblika malignih tumora kože, osobe koje imaju veliki broj madeža, i također osobe koje uzimaju različite lijekove ili imaju neki drugi oblik bolesti. 

Više o ovoj temi pročitajte na zadovoljna.dnevnik.hr