Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znate li kako zapravo sunce djeluje na našu kožu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogreške pod suncem ne možemo si priuštiti. Vidljiva cijena neopreza je crvenilo kože, no posljedice sežu dalje od našeg oka. Svako oštećenje kože naše tijelo pamti i zbraja. Čak i ono koje zaradimo u djetinjstvu. I onda dođe vrijeme naplate.

Čuvajte se sunca! U posljednjih 30 godina broj melanoma - raka kože - u Hrvatskoj je porastao za 300 posto. A pravila zaštite od sunca nisu se promijenila! Jedino objašnjenje je da ih dovoljno ne poznajemo, ili ih se ne pridržavamo. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnici upozoravaju Koža sve pamti: Preplanulost vas ne štiti od UV zraka! Slika nije dostupna Štetne zrake Šokantno: Što je sunce napravilo jednoj strani lica

Ljepota još uvijek zvuči privlačnije od zdravlja.

Kako zapravo sunce djeluje na našu kožu? UVB zrake djeluju na površinski sloj, i glavni su uzrok raka kože. UVA zrake djeluju dubinski, te dovode do preuranjenog starenja kože tj. bora. Razlog - uništenje i oštećenje stanica.

Osobito rizične osobe su one koje su vrlo svijetle, osobito one koje imaju riđi pigment, zatim osobe koje su se tijekom života već opekle od sunca, zatim osobe kod kojih je vec netko u obitelji imao neki od oblika malignih tumora kože, osobe koje imaju veliki broj madeža, i također osobe koje uzimaju različite lijekove ili imaju neki drugi oblik bolesti. 

Više o ovoj temi pročitajte na zadovoljna.dnevnik.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene