Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neurolozi sa Sveučilišta Wisconsin skenirali su mozak Matthiea Ricarda, bliskog povjerenika Dalaj Lame i proglasili ga najsretnijim čovjekom na svijetu, ili bar najsretnijim čovjekom na svijetu za kojeg oni znaju.


Skeniranje mozga ovog renomiranog budističkog mislioca pokazalo je, naime, da siva masa njegovog mozga, dok meditira, odašilje količinu gama valova kakva 'nikad ranije nije zabilježena u neurološkoj literaturi'. Gama moždani valovi povezuju se s pamćenjem, učenjem, pažnjom i svjesnošću, prenosi agencija AFP.

Vezani članci Nezgode Za dlaku! Izgleda da je sreća na njihovoj strani, a za to imaju vrlo uvjerljive dokaze Slika nije dostupna Život im nije stigao proći pred očima, sve se odigralo tako brzo

>> Znanstveni savjeti kako postati sretnija osoba

Testovi su također pokazali i da je kod Ricarda ekstremno aktivan lijevi prefrontalni korteks, dio mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

'To pokazuje da meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, već da potpuno mijenja vaš mozak, a time i ono što jeste', ističe Ricard, 66-godišnji budist koji je prije deset godina doktorirao na polju stanične genetike, ali je napustio znanstvenu karijeru, kako bi se posvetio religiji.

Poslije godina provedenih povučeno u samostanu na Himalajima, Richard je pažnju javnosti privukao knjigom 'Redovnik i filozof', koju je napisao kao dijalog sa svojim ocem i koja je postala bestseler.

Sam Richard tvrdi kako svi mogu biti sretni, ako na odgovarajući način treniraju svoj mozak te da se meditacijom osjećaj sreće može povećati i 'nabildati' na sličan način, na koji se redovnim dizanjem tereta pojačava snaga mišića. 'Mehanizam radosti i patnje je ono što budizam zapravo pokušava otkriti. To je znanost uma', kaže Richard.

Neurolog Richard Davidson je još prije četiri godine Richardov mozak ispitivao uz pomoć 256 senzora, u okviru tada početnih istraživanja tzv. neuroplastičnosti (odnosno sposobnosti za promijene) ljudskog mozga, u kojem je sudjelovalo više stotina naprednih meditanata.

U okviru ovih istraživanja ustanovljeno je kako je 12 godina redovnih dugih i kratkih meditacija na pažnju, milost i emocionalnu ravnotežu rezultiralo da Richardov mozak funkcionira fundamentalno drugačije od mozga prosječne osobe. S druge strane, otkriveno je kako samo tri tjedna redovne meditacije od po 20 minuta, što je moguće svakoj prosječnoj osobi koja živi modernim načinom života, pozitivno mijenja ljudski mozak.

U novije vrijeme, Richard je svoje vrijeme podijelio na tri dijela. Jedan provodi u povučenosti i meditaciji u budističkim svetištima, drugi u putovanjima po svijetu s Dalaj Lamom, a treći je posvetio znanstvenim istraživanjima i društvenom angažmanu. U okviru znanstvenih aktivnosti, Richard se 2009., prilikom otvaranja Svjetskog ekonomskog forma u Davosu, obratio i svjetskim ekonomskim i financijskim liderima, pozivajući ih da pohlepu zamijene 'prosvjetljenim altruizmom'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju