Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri milijuna kuna

Zašto se Hrvatska agencija za lijekove odlučila za Gardasil?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Dan žena, 8. ožujka grad Zagreb trebao bi početi s akcijom cijepljenja 13-godišnjih djevojčica protiv HPV-a. Od dva cjepiva dostupna u Hrvatskoj izabran je Gardasil, ono koje je nedavno povučeno u Španjolskoj. I dok i Hrvatska agencija za lijekove očekuje nalaze spornog cjepiva, u medicinskim krugovima, postavlja se pitanje zašto su se gradski čelnici odlučili za Gardasil i nije li pogodovano proizvođaču, u poslovnom aranžmanu od čak 4 milijuna kuna.

Četverovalentni Gardasili ili dvovalentni Cervariks? U ponudi između dva cjepiva protiv HPV-a grad Zagreb odlučio je sedmašice cijepiti onim prvim - Gardasilom. U gradu odbacuju sumnje u bilo kakvo pogodovanje proizvođaču. Cjepivo je izabralo stručno Povjerenstvo, kaže pročelnik za zdravstvo. 'Niti Grad niti zavod za javno zdravstvo u ovim borbama proizvođača koje su nakon toga nastale neće sudjelovati vjerujte mi, jedini interes je da djevojčice dobiju najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu ništa drugo', rekao je Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Igla za cijepljenje, ilustracija STRAH OD KOMPLIKACIJA ZBOG KORONE Počinje cijepljenje protiv gripe, interes nikad veći: "Količine koje su dosad došle u ljekarnu rasprodale su se u jednom danu" Cijepljenje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Trenutno je prekršaj Pravobraniteljica predlaže da necijepljenje bude kazneno djelo. Što kaže struka, a što ministar

U Povjerenstvu je bila i profesorica Adriana Vince. Ruku je dignula za četverovalento cjepivo. Ono pruža širu zaštitu od bolesti uzrokovanih HPV-om. 'To cjepivo pruža zaštitu i protiv prekancerogenih i malignih promjena vrata maternice kao i protiv spolnih bradavica koje naravno mogu u mladoj populaciji javiti i praviti problem u životu. Mi smo bili aposlutno neutralni, nitko nije vršio apsolutno nikakav pritisak na nas glede proizvođača', rekla je Vince. Ugledni ginekolog profesor Ante Čorušić, također član Povjerenstva bio je jedini glas protiv.

>> Sustavno cijepljenje smanjuje broj slučajeva raka maternice

'Jedne države favoriziraju jedno neke drugo, ali ja mislim da Hrvatska treba slijediti dobar primjer zemalja kao što su Francuska i Njemačka koje su dale ravnopravnost oba cjepiva, jer oba cjepiva imaju svoje dobre i loše strane, ne možemo isključivati niti jednog dobavljača', rekao je Čorušić. Zagreb je za skupo cjepivo osigurao četiri milijuna kuna. Akcija tvrde nema veze s lokalnim izborima, na umu imaju samo plemenite svrhe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene