Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Akcija prikupljanja starih lijekova do 10. svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu politiku i branitelje i Pliva Hrvatska pozivaju Zagrepčane da pregledaju svoje kućne zalihe lijekova te lijekove kojima je istekao rok valjanosti odnesu na neku od 14 lokacija u četiri zagrebačka doma zdravlja i odbace ih u za to predviđeni kontejner.

"Pozivamo građane da te lijekove ne bacaju kao komunalni otpad već da se odazovu našoj akciji koja će trajati do 10. svibnja. Time će, osim pravilnog zbrinjavanja starih lijekova, pridonijeti očuvanju zdravlja i gradskog okoliša", rekao je pročelnik Gradskog ureda Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

Grad Zagreb i Pliva Hrvatska akciju prikupljanja starih lijekova organiziraju već nekoliko godina, a lani je prikupljeno 3.200 kutija. Više od 90 posto kutija bili su lijekovi na recept, i to za srčane bolesti, bolesti živčanog sustava te, što je posebno znakovito, neiskorišteni antibiotici, rekla je Danijela Štimac iz gradskog Zavoda za javno zdravstvo.

Lijekovi kojima je istekao rok valjanosti postaju nedjelotvorni i opasni za ljudsko zdravlje i stoga se moraju odlagati u posebne spremnike te uništiti spaljivanjem, kako njihov sadržaj i produkti razgradnje ne bi dospjeli u okoliš.

Direktorica prodaje Plive Hrvatska Sanja Benco rekla je kako se kontejneri sa starim lijekovima prazne svaki drugi dan i odvoze na odlagalište odakle će potom biti odvezeni na spaljivanje u specijalnu spalionicu u inozemstvu, budući da takva ne postoji u Hrvatskoj. Pliva u cijelosti snosi troškove zbrinjavanja.

Benco je rekla da je akcija zbrinjavanja starih lijekova po prvi puta ove godine organizirana u Splitu, a namjera je istu akciju organizirati u Osijeku i Rijeci.

Zagrepčani svoje stare lijekove mogu odlagati tijekom cijele godine u 34 ljekarne koje su u lancu Gradskih ljekarni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene