Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje koriste poznati lijek Voltaren imaju 86 posto veći rizik za moždani udar, najnovije je istraživanje danskih znanstvenika.


U Hrvatskoj je među najpopularnijim lijekovima. Na godinu se koristi oko dva milijuna kutija Voltarena. Građani tvrde da im pomaže kod bolova. Novo istraživanje danskih stručnjaka baca sumnju. Za one koji ga koriste 86 posto povećan je rizik od moždanog udara.

Vezani članci Dijabetes, ilustracija HZZO će ponovno odlučivati o lijeku koji dijabetičarima spašava život: Peticiju potpisalo 50 tisuća ljudi Slika nije dostupna Vitamin E povećava rizik od moždanog udara?

'Što se tiče nekakvih kontraindikacija, kao svaki lijek i on ih ima. Pacijenti se uglavnom nisu žalili, ali uvijek dobiju upozorenje ili od nas u ljekarnama ili od liječnika', rekla je Jasmina Travljanin, magistra farmacije. Prvotno se Voltaren povezivao i s bolestima srca.

Mnogi se pitaju je li riječ o novoj smicalici farmaceutske industrije. Voltaren je već desetljećima na tržištu. U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj neželjenog učinka lijeka. Agencija za lijekove ipak je dala upozorenje. 'Preporučuje se svim liječnicima da ove lijekove propisuju u najmanjoj terapijskoj dozi, što je kraće moguće. Isto tako preporučujemo pacijentima da ove lijekove primjenjuju isključivo po preporuci liječnika', pojasnila je Anita Filipović- Sučić iz Agencije za lijekove.

>> Istraživanje: Voltaren povećava rizik od moždanih udara

Iako građani uvjeravaju da je tako, nerijetko lijek kupuju samoinicijativno što predstavlja problem. Pa je u tom slučaju istraživanje dobrodošlo, makar i zato da se loše navike promijene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju