Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Voltaren bezopasan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svim tržištima na kojima se koristi Plivin Voltaren od 1. siječnja 2003. do 31. kolovoza ove godine zabilježene su samo četiri nuspojave vezane uz srčane smetnje bez smrtnog ishoda.

Priopćenje je danas iz Plive u povodu medijskih napisa o australskoj studiji koja tvrdi kako često uzimanje Voltarena povećava rizik od infarkta za 40 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijavljene nuspojave Pripazite: Evo koji lijek je Pliva povukla iz prodaje! Slika nije dostupna Loši za zdravlje Zanovijetanje partnera izaziva srčane bolesti

S obzirom na trenutno dostupne studije o podnošljivosti nesteroidnih antireumatika, ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili povećan kardiovaskularni rizik. Stoga liječnicima i bolesnicima preporučujemo da nesteroidne antireumatike propisuju i koriste u što manjoj djelotvornoj dozi i kroz što kraće vrijeme, ističu iz Plive.

Također, potreban je i pojačan oprez kod bolesnika s povećanim kardiovaskularnim rizikom, te onih koji već uzimaju antihipertenzivnu terapiju.

Pliva se poziva na mišljenje uglednog hrvatskog kliničkog farmakologa Božidara Vrhovca, koji smatra kako ne postoji dugotrajno proširena opasnost od Voltarena, te da je postotak od čak 40 posto povećanog rizika nasumce izvučena brojka.

Australska studija je zbirni pregled već objavljenih studija. U skupini bolesnika s nekim kardiovaskularnim događajem pratilo se jesu li i koje nesteroidne antireumatike uzimali prije tog događaja. 

Tako dizajnirana studija i interpretacija njezinih rezultata postavlja sumnju, ali ne predstavlja dovoljan dokaz da uzimanje pojedinih nesteroidnih antireumatika dovodi do povećanja kardiovaskularnog rizika, ističe Pliva.

Voltaren je na tržištu bivše Jugoslavije prisutan od 1976. godine. U Europi ga proizvodi Novartis, a za hrvatsko tržište Pliva, prema licencnom ugovoru s tom švicarskom kompanijom, te Krka i Razvitak. Procjenjuje se da ga u različitim oblicima u Hrvatskoj mjesečno koristi oko 100.000 bolesnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene