Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Istraživanje pokazalo

Visokoobrazovani muškarci skloniji dijabetesu i srčanim bolestima od žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja 'Koliko brinemo o svom zdravlju' pokazali su čemu su skolniji visokoobrazovani muškarci od žena.

Oni su pokazali su da najviše slučajeva šećerne bolesti ima među visokoobrazovanim muškarcima, dok su u žena razlike u pojavnosti dijabetesa prema razini stručne spreme male, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je upozoreno na važnost sistematskih pregleda.

Rezultati su pokazali da je najmanja pojavnost šećerne bolesti među ispitanicima s nižom stručnom spremom iako je među njima najviše gojaznih, a 85 posto ispitanika imalo je povišene vrijednosti kolesterola.

Istraživanje 'Koliko brinemo o svom zdravlju' provedeno je tijekom 2012. i 2013. godine na više od 700 osoba u Domu zdravlja Zagreb Centar, a obuhvatilo je tri teme: važnost sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (rezultati povezanosti određenih bolesti sa stručnom spremom i vrstom posla), važnost tjelovježbe i osteoporoza, te rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Istraživanje je predstavljeno danas na otvaranju drugog sajma zdravlja Vitafest, čiji je cilj promocija zdravlja i podizanje kvalitete života kroz informiranost i edukaciju.

Rezultati istraživanja o važnosti sistematskih pregleda u prevenciji bolesti, provedenih na 240 osoba u dobi od 50 do 65 godina, pokazali su da normalan arterijski tlak ima manje od polovine ispitanika, dok je u 25 posto izmjeren povišen krvni tlak.

Trećina ispitanika ima povišene vrijednosti triglicerida (čimbenik za razvoj srčanih bolesti), pri čemu je postotak muškaraca veći od žena. Muškarci s visokom stručnom spremom najčešće imaju hipertrigliceridemiju, i to čak 54 posto, dok kod žena stručna sprema ne pokazuje nikakav utjecaj na povišenu razinu triglicerida.

Kod žena 43 posto ispitanica ima normalan indeks tjelesne mase, a kod muškaraca 41 posto. Gotovo 70 posto ispitanika nikada ne vježba, redovito vježba 16 posto, dok 14 posto ispitanih rijetko vježba, istaknuo je Damir Memić iz Doma zdravlja.

Istraživanje o osteoporozi provedeno na 200 žena u dobi od 50 do 65 godina pokazalo je da vježba samo tri posto žena s osteopenijom. Tijekom 2012. i 2013. Dom zdravlja Zagreb Centar proveo je istraživanje s ciljem ranog otkrivanja raka debelog crijeva na kojem je zabilježen izuzetno mali odaziv, posebno u ruralnim zagrebačkim područjima, a to je veliki problem u prevenciji te bolesti.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender istaknula je da se trigliceridi, šećerna bolest i kolesterol mogu prevenirati pravilnom prehranom.

Vitafest traje tri dana, od 11. do 13. listopada, a na njemu će se posjetitelji kroz više od stotinu različitih programa informirati o zdravoj prehrani i važnosti pravilnog vježbanja, te dobiti savjete različitih liječnika i specijalista. Posebna pozornost ovo je godine posvećena trudnicama za koje su organizirane prezentacije i predavanja na temu 'Od začeća do prvih godina djetetova života'.

Sajam zdravlja Vitafest pridružio se projektu Move week koji se od 7. do 13. listopada održava u više od 30 europskih zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Nove smjernice Važno upozorenje WHO-a: Nemojte koristiti ovo ako želite smršavjeti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene