Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rak dojke

Važnost prevencije: Obavljate li samopregled?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo vas na osnovne informacije koje je potrebno znati o ovoj zloćudnoj bolesti protiv koje se možemo zaštiti jedino pravovremenom prevencijom.

Rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Pročitajte i ovo Liječnici alarmantni podaci Među mladima divlja bolest nekoć rezervirana za starije: "Ja sam oboljela s 42, nitko u obitelji nije bio bolestan i nije mi bilo na kraj pameti" Slika nije dostupna Najzloćudniji tumor Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke umire 900 žena

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovito vršiti samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, tjedan dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina).

Nakon biopsije 80 posto kbržica se pokaže benignima

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biospije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.

>> Svakih šest minuta od raka dojke umire jedna žena

Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje čimbenici koji povećavaju mogućnost razboljevanja. Neki od njih su gojaznost, pogotovo kod starijih od 50 godina i pretjerano konzumiranje alkohola. Ostali čimbenici su aktivno i pasivno pušenje, početak menopauze, postojanje raka dojke u obitelji, rano dobijanje prve menstruacije i hormonalna nadomjesna terapija.

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene se mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene