Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uz duboko disanje smanjite stres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Određene tehnike disanja mogu pomoći u smanjivanju stresa dugoročno i kratkoročno, tvrde njemački psihijatri.

'Disanje je podložno stresnim situacijama', izjavila je psihijatrica Christa Roth Sackenheim dodajući kako disanje reagira na psihološke ili fizičke promjene.

Pročitajte i ovo Stres na poslu Bolovanje Glavni uzrok izostanka s posla u Njemačkoj: Bolest je u stalnom porastu, čak 70 posto radnika se požalilo Dubravka Pešorda, psihologinja Dvije skupine građana Psihologinja o uvođenju eura: "Imamo jako puno promjena u jako malo vremena"

Disanje je također jedina tjelesna funkcija koja se može svjesno kontrolirati, iako se normalno ono nastavlja bez prekidanja.

'Svjesno duboko disanje širenjem abdomena, na primjer, može usporiti puls. Tijelo dobija više kisika što ga dovodi u bolje stanje za razmišljanje', rekla je Roth Sackenheim, psihijatrica i psihoterapeutica iz Andernacha.

Osnovna preporuka je duboko udahnuti nakon neke stresne situacije i doći do opuštenog stanja sporim, regularnim disanjem.

'Sa svakim udisajem osoba mora osjetiti kako se trbuh kreće i kako se opuštaju trbušni mišići', opisala je Roth Sackneheim jednostavnu tehniku disanja. Kontinuiranim disanjem određene mišićne skupine se napinju prilikom udisaja, a opuštaju prilikom izdisaja. 

'Tako se stopala, ruke, gornji dio tijela, čeljust i na kraju trbuh stišću kod svakog udisaja', dodala je.

Radi bolje dugoročne borbe sa stresom stručnjaci preporučuju metode opuštanja uz tehnike disanja. Mnoge metode opuštanja, poput progresivnog opuštanja mišića, uključuju i tehnike disanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene