Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upala zubnog mesa povezana s razvojem nekih vrsta karcinoma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parodontalne bolesti ili upale zubnog mesa kod pušača i nepušača mogle bi biti neka vrsta upozorenja, odnosno ukazivati na veći rizik za nastanak raka pluća, bubrega, gušterače ili krvi, objavili su u stručnom časopisu Lancet Oncology znanstvenici s londonskog Imperial koledža.

Oni smatraju da oslabljeni imunološki sustav može uzrokovati obje bolesti, upalu zubnog mesa i razvoj karcinoma, zbog čega Britanska stomatološka udruga poziva pacijente na redovite preglede.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demografska praksa u Kini Nagrađuju parove koji stupaju u brak, ali: Mladenka mora ispuniti jedan uvjet Ilustracija Velika studija Globalno bogatstvo još će rasti: Lani su četiri države posebno omastile brk, no što je s nejednakošću?

Većina Britanaca pati od nekog oblika upale zubnog mesa, često uzrokovane perzistirajućom bakterijskom infekcijom, a zamijećeno je da je problem češći kod pušača. Zadnja istraživanja pokazala su da čak i osobe koje nisu nikad pušile, a imaju problema sa zubnim mesom, mogu pripadati rizičnoj skupini kada je riječ o potencijalnom obolijevanju od neke vrste raka.

Članovi londonskog Imperial koledža proveli su istraživanje na 50.000 muškaraca. Ustvrdili su da su oni koji su patili od upale zubnog mesa imali 14 posto više izgleda da se kod njih razvije neki oblik raka, u odnosu na osobe kojima je zubno meso bilo zdravo. Znanstvenici su zamijetili da su 50 posto izgleda više za obolijevanje od raka bubrega imali su muškarci s paradontozom, gotovo isti postotak zamijećen je kod osoba koje su oboljele od raka gušterače, 30 posto kod osoba koje su oboljele od leukemije, te isto toliko kod osoba oboljelih od raka pluća.

Znanstvenici su postavili mnoge teorije o tomu zbog čega bi parodontalne bolesti mogle biti povezane s drugim bolestima. Primjerice, zamijetili su da se kod osoba koje su patile od perzistirajuće upale zubnog mesa uzrokovane nekom bakterijom, ta bolest odrazila i na drugim organima na koje je bakterija 'prešla'.

Perzistirajuća upala zubnog mesa mogla bi ukazivati na oslabljeni imunitet koji je plodno tlo za razvoj bilo koje vrste raka.

"U svakom slučaju smatramo da je prerano govoriti o prevenciji raka koja bi se temeljila isključivo na povezanosti te bolesti s upalom zubnog mesa. Sigurno je da pacijenti s parodontalnim bolestima, bez obzira na iznesene podatke moraju redovito posjećivati svojeg stomatologa koji će im pomoći u liječenju i sprečavanju njihova daljnjeg razvoja", rekao je dr. Dominique Michaud koji je vodio istraživanje.

"Stomatolozi su stručne osobe, kompetentne da prepoznaju trebaju li njihovi pacijenti obaviti i neke dodatne preglede", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene