Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umjetno srce odobreno za presađivanje u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FDA, Američka agencija za hranu i lijekove, tijelo Ministarstva zdravstva, odobrila je u srijedu prodaju i presađivanje prvog na svijetu potpuno umjetnog AbioCor srca, od plastike i titana, proizvedenog u tvrtki Abiomed iz Danversa u Massachussetsu.

Odluka oko koje su se plele kontroverze i utjecaji raznih medicinskih lobija ipak još uvijek nije jednoglasna. Naime odobrenje za puštanje na tržište i presađivanje u konačnici ipak nije u skladu s mišljenjem savjetodavnog odbora Agencije od prošle godine. 

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker Lily Barbra Greatrex (4) rođena je sa 7 rupa na srcu (Foto: Profimedia) Srce veliko kao kuća Prvi Božić izvan bolnice: Djevojčica (4) rođena sa 7 rupa na srcu svojom odlukom oduševila svijet

Stajalište tog je kako je rizik od AbioCor srca daleko veći neko njegova korist kao krajni ishod. Odbor je u lipnju prošle godine glasao 7 protiv 6 protiv AbioCor srca.

Ipak prema odluci FDA, Abiomed Inc. je odobrena prodaja 4 tisuće AbioCor umjetnih srca godišnje pacijentima s uznapredovalim bolestima srca odnosno onima koji više nemaju drugih opcija i ustvari su blizu smrti. Dužnosnici kompanije i doktori ipak očekuju da je broj pacijenata odnosno implanata biti puno manji.

Umjetno srce sastoji se od četiri dijela: srca koje pumpa krv, kontrolnog mehanizma koji nadzire količinu i brzinu pumpanja, baterije i male uzvojnice koja prima energiju putem kože i prenosi je do srca Dr. Rob Dowling sa Sveučilišta u Louisville-u, kirurg u Židovskoj bolnici, koji je ugradio sedam od ukupno 14 ugrađenih implanata pacijentima, pozdravio je odluku FDA jer smatra da takva odluka daje ogromnu nadu ljudima sa srčanim problemima koji su u krajnoj fazi bolesti. 

Umjetno srce prvo je srce koje se u potpunosti usađuje u pacijenta, bez žica i cijevi povezanih s nečim izvan tijela. Pumpa se napaja iz baterija koje se nose izvan tijela, kroz kožu u koju je usađen transformatorski navoj. Sve skupa teži oko 1,7 kg, četiri puta više od normalnog ljudskog srca.

Cijena implantiranog srca je između 200 i 250 tisuća dolara prodavati će se samo pacijentima koji više nemaju drugih opcija i od AbioCor srca mogu imati samo 'vjerojatno korist'.

Očekuje se da ugradnja AbioCor implanata započne početkom slijedeće godine i iz kompanije smatraju da će otprilike 10-ak pacijenata godišnje biti operirano. Samo pet bolnica odnosno srčanih centara u SAD će obavljati operacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene