Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su skrivene?

Trans masne kiseline su nepoznanica potrošačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina ljudi zna da su trans masne kiseline štetne i da ih treba izbjegavati, ali samo 20 posto zna koja ih hrana sadrži.

Trans masne kiseline nastaju dodavanjem atoma vodika biljnim uljima koja pritom iz tekućeg prelaze u kruto stanje. Trans masne kiseline, kao i zasićene masne kiseline povisuju LDL, ali još dodatno snižavaju HDL kolesterol, a oba su učinka nepoželjna, pišu Vitamini.hr.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Istraživanje s 1000 odraslih Amerikanaca pokazuje da je 2006. godine 84 posto čulo za trans masne kiseline. Godinu dana kasnije brojka se povećala na 92 posto. Od onih kojima je pojam bio poznat, 75 posto je znalo za učinak povećavanja rizika od bolesti srca. Međutim, samo je 21 posto ispitanih znalo nabrojati 3 namirnice koje sadrže trans masti. Svi proizvodi koji na popisu sastojaka imaju hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana ulja sadrže trans masne kiseline i to su najčešće pržena i pečena hrana. Dobra je vijest da sve više proizvođača trans masne kiseline zamjenjuje poželjnijim alternativama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene