Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjelesna forma upućuje na rizik od srčanih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjelesnom formom može se predvidjeti mogućnost srčanih udara kod muškaraca i žena koji nisu imali očitih simptoma srčanih bolesti, pokazuje najnovija studija objavljena u subotu.

Analizirajući 26.000 odraslih osoba bez simptoma kardiovaskularnih bolesti, znanstvenici su otkrili da su oni koji su imali najbolje rezultate na testovima izdržljivosti, imali najniži rizik od srčanog udara ili kapi u idućih deset godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak i starci Znanstvenici u čudu: Ovi ljudi imaju najzdravija srca na svijetu, evo i zašto Slika nije dostupna Opasnije nego što se mislilo Iskreno, koliko dugo već sjedite za stolom?

Muškarci s najboljim rezultatima su od svojih vršnjaka slabije forme za 31 posto manje izloženi riziku srčanog udara, kapi ili potrebi izvođenja invazivnih postupaka na srčanoj arteriji. Rizik u skupini muškaraca umjerene forme kretao se između najbolje i najlošije grupe.

Slični zaključci vrijede i za žene, objavili su stručnjaci u časopisu American Journal of Epidemiology.

Dosad se moglo čuti kako je 30 minuta tjelovježbe dobro za zdravlje. No, nova studija pokazuje koliko je tjelovježba, dakle redovita vježba, važna za zdravlje srca, rekao je glavni autor studije Xuemei Sui.

To ne uključuje samo smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, nego i od prerane smrti zbog različitih razloga, naglasio je Sui sa Sveučilišta Južna Karolina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene