Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve više oboljelih od KOPB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih od neizlječive plućne bolesti, tzv. kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) puno je viši nego što se do sada vjerovalo, pokazalo je istraživanje što su ga proveli američki znanstvenici u dvanaest zemalja.

Na istraživanju u koje je bilo uključeno gotovo 9.500 odraslih osoba iznad 40 godina ustanovljeno je da svaki deseti pati od KOPB-a. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvati u EU na vrhu po broju oboljelih od raka pluća i ciroze jetra Slika nije dostupna 15. studenog besplatne spirometrije za građane

Postotak je još veći s povećanjem starosne dobi, izvijestili su
američki znanstvenici u stručnom časopisu Lancet.

KOPB je trenutačno peti po redu uzrok smrti u svijetu, no
znanstvenici vjeruju da će se do 2020. popeti na treće mjesto. KOPB se među ostalim manifestira otežanim disanjem, kroničnim bronhitisom i emfizemom. 

Vjeruje se da u Velikoj Britaniji sa KOPB-om živi dva
milijuna ljudi, no bolest im nije dijagnosticirana.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oregon prikupili su podatke o
spirometrijskom testu provedenom na osobama iz 12 zemalja. 

Kod 11,8 posto muškaraca i 8,5 posto žena ustanovljen je umjeren do visok stupanj KOPB-a - više nego što su do sada pokazivala stručna istraživanja.

Dokazana je uska povezanost bolesti sa životnom dobi. Tako se rizik od obolijevanja gotovo udvostručuje svakih deset godina nakon četrdesetih. 

Znanstvenici su kao jedan od važnih rizika istaknuli
pušenje, no, čini se da je kod nekih osoba, koje nisu nikad pušile, presudna genetska predispozicija. 

Tako se primjerice, slabija funkcija pluća ustanovljena kod novorođenčeta, može povezati s njihovom slabijom funkcijom u starijoj životnoj dobi te osobe.

Bolje razumijevanje razvoja pluća fetusa u majčinoj utrobi, moglo bi biti od velike pomoći u sprečavanju razvoja KOPB-a u kasnijim godinama života, zaključili su znanstvenici, dodajući kako ne treba isključiti ni načine na koje društveno-ekonomski faktori ili oni vezani za okoliš mogu utjecati na razvoj ove bolesti kod pojedinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene