Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska s 3.000 novooboljelih godišnje od raka pluća druga u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S oko 3.000 novooboljelih godišnje Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća, a približno 90 posto oboljelih su aktivni i pasivni pušači, istaknuli su danas predstavnici Hrvatskog pulmološkog društva na konferenciji za novinare.

Rak pluća u Hrvatskoj je četvrti vodeći uzrok smrti, jer se u 80 posto slučajeva otkrije u poodmakloj fazi kada postaje neizlječiv. U usporedbi s europskim zemljama, gdje prosječno od raka pluća umre 40 osoba na 100.000 stanovnika, Hrvatska je odmah iza Madžarske s 59 umrlih na 100.000 stanovnika.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe"

Stručnjaci ističu da je to teško izlječiva bolesti koja se ipak u cijelosti može spriječiti, prije svega prestankom pušenja, što zatim u velikom postotku smanjuje rizik od pojave bolesti. Pritom upozoravaju da se epidemija pušačkog raka u Hrvatskoj tek očekuje s obzirom na raširenost pušenja.

Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva dr. Neven Miculinić ističe kako nove znanstvene studije pokazuju da je kod trećine bolesnika uzrok pasivno pušenje, odnosno udisanje duhanskog dima. Rizik za nepušača koji živi s pušačem tako je 25 posti viši, a ako boravi s pušačem na radnom mjestu 17 posto viši.

S obzirom da se godišnje u Hrvatskoj proda 385 milijuna kutija cigareta, Miculinić se založio za uvođenje tzv. "duhanske kune", odnosno za izdvajanje 1-2 kune od prodaje cigareta za liječenje oboljelih od raka pluća, te veću dostupnost novih metoda terapije - tzv. pametnih i ciljanih lijekova.

Šef odjela za onkologiju KBC-a Split prof. Eduard Vrdoljak ističe da se liječnicima teško boriti protiv tumora koji samo u jednom gramu ima milijardu tumorskih stanica. No, danas se sve više pojavljuju lijekovi koji omogućuju dulje preživljavanje ali su skupi, terapija dugotrajna, a zdravstveni resursi ograničeni.

Osim klasičnih kirurških metoda, radioterapije i kemoterapije, danas su dostupni lijekovi poput Tarcere, Iresse, Arastina, Alimte i Erbituxa, koji produžuju život bolesnicima s najtežim oblicima bolesti za šest mjeseci, a 10 posto bolesnika može uz redovito uzimanje živjeti godinama.

Ti lijekovi nisu uvršteni na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, iako se koriste. Mjesečna terapija Tarcerom, primjerice, stoji 19.000 kuna.

Boljem radu s oboljelima od raka pluća trebala bi pridonijeti i lani osnovana Udruga oboljelih "Jedro" koja djeluje pri Klinici za plućne bolesti "Jordanovac", rekla je njezina predsjednica Sandra Karabatić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene