Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svakodnevno konzumiranje potočarke smanjuje rizik od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca, trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rijekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta Ulster.

Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao ljekovito sredstvo što su ga propisivali još staroegipatski liječnici te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA bijelih krvnih stanica - što se smatra "okidačem" za razvoj bilo koje vrste raka.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Potočarka u krvi podiže razinu korisnih spojeva i smanjuje razinu onih štetnih. Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Rezultate istraživanja u tome časopisu prije objavljivanja uvijek provjeri još jedna skupina znanstvenika.

Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama proveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, među kojima je bilo i 30 pušača, tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svježih listova potočarke tijekom osam tjedana povezano s općenito manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem dijelu ljudskog organizma.

Ustvrdili su da je oštećenje DNA smanjeno za 22,9 posto te da su stanice bile u stanju bolje se zaštititi od štetnih učinaka slobodnih radikala.

Razina antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a razina potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosječno 10 posto. Rezultati su bili bolji među pušačima kod kojih je razina antioksidanata u krvi na početku studije bila znatno niža nego kod ostatka dobrovoljaca.

Znanstvenici su preporučili konzumiranje svježih listova dragušca - kao salatu ili konzumiranje svježe iscijeđenog soka te biljke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene