Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao ljekovito sredstvo što su ga propisivali još staroegipatski liječnici te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA bijelih krvnih stanica - što se smatra "okidačem" za razvoj bilo koje vrste raka.
Pročitajte i ovo
Uzbuna među vinarima
Studija tvrdi da čaša vina povećava rizik od raka
Internet i zdravlje
Kako korištenje Facebooka i sl. povećava rizik od raka
Potočarka u krvi podiže razinu korisnih spojeva i smanjuje razinu onih štetnih. Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Rezultate istraživanja u tome časopisu prije objavljivanja uvijek provjeri još jedna skupina znanstvenika.
Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama proveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, među kojima je bilo i 30 pušača, tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svježih listova potočarke tijekom osam tjedana povezano s općenito manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem dijelu ljudskog organizma.
Ustvrdili su da je oštećenje DNA smanjeno za 22,9 posto te da su stanice bile u stanju bolje se zaštititi od štetnih učinaka slobodnih radikala.
Razina antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a razina potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosječno 10 posto. Rezultati su bili bolji među pušačima kod kojih je razina antioksidanata u krvi na početku studije bila znatno niža nego kod ostatka dobrovoljaca.
Znanstvenici su preporučili konzumiranje svježih listova dragušca - kao salatu ili konzumiranje svježe iscijeđenog soka te biljke.