Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki drugi Nijemac je predebeo, a prekomjerna tjelesna težina usko je povezana sa socijalnim stanjem i stupnjem naobrazbe, proizlazi iz Nacionalne studije o prehrani koju je danas objavilo njemačko Ministarstvo zdravstva.


"Što je niži stupanj naobrazbe, to je opasnost od debljanja veća", rekao je njemački ministar zdravstva Horst Seehofer
(Kršćansko-socijalna unija - CSU) predstavljajući rezultate studije u Berlinu.

Vezani članci Gaye Tims, supruga preminulog muškarca - 2 Završena je obdukcija preminulog kanadskog turista: Dva su nalaza ključna Ilustracija Važno upozorenje WHO-a: Nemojte koristiti ovo ako želite smršavjeti

Iz studije proizlazi da je predebelo više od 70 posto Nijemaca sa samo završenom osnovnom školom, sa završenom srednjom debelo ih je upola manja, a s visokom naobrazbom manje od deset posto, u dobi iznad 60 godina.

"Sa stupnjem naobrazbe rastu i prihodi, a time se smanjuje i
opasnost od debljanja", rekao je Seehofer.

Studija je pokazala da su debljanju skloniji građani koji žive u
braku ili nekoj vrsti bračne zajednice, a u samaca opasnost od debljanja je manja.

To prošlogodišnje istraživanje na više od 20.000 ispitanika u dobi od 14 do 80 godina također pokazuje da su Nijemci sa sjevera osjetno deblji nego s juga unatoč tomu što su tradicionalne prehrambene navike njemačkog sjevera s puno ribe povoljnije nego s juga, gdje prehrana obiluje masnim mesnim prerađevinama.

Direktor Organizacije za zaštitu potrošača "Foodwatch" Thielo Bode oštro je za sve gore prehrambene navike Nijemaca, koje utječu na masovno širenje bolesti poput dijabetesa, optužio prehrambenu industriju.

"Prehrambena industrija nas zaglupljuje, vara i djelomično truje", rekao je Bode u razgovoru za dnevnik Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Zatražio je od njemačke politike da "pritisne" prehrambenu industriju kako bi namirnice ubuduće bile jasno označene po stupnju štetnosti za zdravlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju