Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno sunce

Pazite da ne bi preplanuli ten platili glavom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na štetno i opasno sunčevo zračenje kupače ovoga vikenda upozorava 'sunčana patrola' koja obilazi splitske, riječke, zagrebačke i osječke plaže.

Da njihovi napori na vrućini nisu uzaludni, svjedoči podatak iz prošle patrole - 80 posto građana ne mari za zaštitu i ne misli da je sunce štetno, a broj oboljelih od melanoma svake godine raste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo prognoze FOTO Za vikend lijepo vrijeme, Čehinje se već raskomotile Slika nije dostupna 'Face - kini' Ovako u Kini lice štite od sunca

>> Vitamin D presudan u funkciji imunološkog sustava

Bračni par Kočić iz Ljubljane na suncu je po cijele dane, uz minimalnu zaštitu.

'Zašto bi se dušo bojala, malo mi i paše da me sunce prepeče, kažu izvuče reumu, sad je l to istina ili nije, meni jednostavno paše', rekla nam je Ankica Kočić.

I drugi na plažama uglavnom ignoriraju upozorenja o opasnom suncu. Po plažama zato ovoga vikenda patroliraju stručne ekipe i upozoravaju...

Zapanjio ih je podatak iz prošle patrole - čak 80 posto građana ne koristi zaštitu i ne misli da je sunce štetno. Pa i oni s jako osjetljivom kožom.

Posljedice od crvenila kože do melanoma

'Vaš tip kože je 1-2, morate se mazati s 50 faktorom, ne izlagat se suncu od 11 sati pa tamo do četiri, pet. Znači čuvat se od sunca, micat se, ne ležati', objasnila je patrola ženina plaži.

U protivnom, privremeno preplanuli ten mogli bi, bez pretjerivanja, platiti glavom.

'Od običnog eritema, crvenila kože kao direktne posljedice izlaganja suncu bez zaštite do opeklina do naravno dugotrajnijih posljedica kao starenja kože. Isto tako može doći do nekih pigmentnih promjena ali naravno i karcinomi kožni koji mogu biti lokalno invazivni ali i agresivni potput melanoma', rekla je Ivana Martinac, dermatovenerolog.

Uživati u suncu i moru da, ali oprezno i zaštićeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene