Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušenje džointa jednom tjedno, čini se, ne šteti plućima, pokazalo je istraživanje provođeno 20 godina, te potvrdilo da marihuana ne šteti kao i duhan.


Rezultati jedne od najvećih i najdužih studija provedenih o posljedicama marihuane na zdravlje, pokazuju štetnost kod učestalijeg konzumiranja, odnosno za one koji džoint konzumiraju dva ili više puta dnevno nekoliko godina. Podaci pokazuju da korištenje marihuane toliko često, može uzrokovati propadanje funkcije pluća.

Vezani članci Skandalozne doktorice Doktorice objavile ''neprofesionalne i provokativne'' slike u bikinijima kako bi ismijale glupu studiju Slika nije dostupna Ipak produljuje život i ne šteti zdravlju!

Autori, međutim, preporučuju ‘oprez i umjerenost kada se radi o konzumiranju marihuane.’ Istraživanje su na 5.000 ispitanika tijekom 20 godina provodili istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu te Sveučilišta Alabama u Birminghamu, a objavio ga je ‘Journal of the American Medical Association’.

>> Kućni ljubimci vlasnicima kradu marihuanu

>> Švicarci od 2012. smiju uzgajati marihuanu

U studiji se nalaze i rezultati manjih istraživanja kojima je dokazano kako marihuana sadrži neke iste toksične kemikalije kao i duhan, ali nema istih rizika koji bi mogli potaknuti oboljenje od plućnih bolesti.

Nije jasno zašto je to tako, ali je moguće da je razlog glavni aktivni sastojak u marihuani, THC, koji uzrokuje ‘onaj high osjećaj’. THC također pomaže u borbi protiv upala i može neutralizirati efekte mnogo iritantnijih kemijskih spojeva koji se nalaze u drogi, rekao je dr. Donald Tashkin, profesor medicine na Sveučilištu Kalifornija.

Stručnjaci su odvojeno analizirali djelovanje duhana i marihuane kod konzumenata koji uzimaju oboje i kod onih koji puše samo marihuanu ili samo duhan.

Analiza rezultata pokazuje da marihuana ne šteti radu pluća, a da duhan ima negativne posljedice. Iako 'džoint' ima gotovo istu količinu toksina kao i cigareta, njih se tijekom dana ipak popuši bitno manje, a i način udisanja je blaži, što plućima u odnosu na duhan pruža relativnu zaštitu, kažu znanstvenici.

Ispitivanja su zato pokazala stalno slabljenje plućne funkcije kod pušača cigareta tijekom dvadesetogodišnjeg istraživanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju