Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručni skup o borbi protiv AIDS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je još uvijek zemlja niskog rizika od zaraze AIDS-om, pa se treba potruditi da tako i ostane, rečeno je na današnjem skupu o unapređenju borbe protiv HIV/AIDS-a koji je u povodu 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, organiziralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Na skupu je sudjelovalo tristotinjak infektologa, epidemiologa, liječnika školske medicine, predstavnika nevladinih udruga, pedagoga i drugih, koji su kroz 14 predavanja imali priliku doznati što se radi na prevenciji AIDS-a u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga za oboljele od HIV-a o Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a Slika nije dostupna U Rusiji do milijun HIV seropozitivnih

Po podacima iz Registra za AIDS, u razdoblju od 1985. do 2005. u Hrvatskoj je zaraza HIV-om otkrivena kod 553 osobe, od kojih je 239 oboljelo od AIDS-a, a umrlo ih je 127, rekao je Josip Begovac sa Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Među zaraženima 40 posto su osobe koje su se zarazile
heteroseksualnim kontaktom, 40 posto spolnim odnosom s muškarcem, a 10 posto bolesnika je infekciju dobilo koristeći drogu intravenoznim putem.

Među zaraženima je 80 posto muškaraca, a u 24 posto slučajeva zaražene su osobe bile u dobi od 20 do 29 godina.

Prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj je zabilježen 1985. godine, dok su u svijetu prvi bolesnici zabilježeni četiri godine ranije, rekao je Begovac.

Dunja Skoko-Poljak iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi
podsjetila je kako je 1998. osnovan Registar za AIDS, a od 1987. provodi se obvezno testiranje dobrovoljnih davatelja krvi u
Hrvatskoj.

Ministarstvo je 2002. izradilo projekciju unapređenja borbe protiv AIDS-a u Hrvatskoj, koji je prihvatio i Globalni fond za borbu protiv AIDS-a.

Glavne smjernice projekta usmjerene su na edukaciju, otvaranje mogućnosti anonimnog testiranja, rad s populacijom s rizičnim ponašanjem, psihosocijalnu podršku HIV-pozitivnim osobama i poboljšanje praćenja te bolesti u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene