Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Što su proteini i dali su stvarno štetni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerujem da ste si mnogo puta postavili ovo pitanje ili ste ga barem negdje pročitali. Bez obzira na to dali se bavite sportom rekreativno ili profesionalno i stoga često izlažete tijelo fizičkim naporima, vaše tijelo treba potrebne hranljive tvari kako bi raslo i kako bi se povećala masa vaših mišića. Klasična prehrana obično ne zadovolji svih potreba po hranljivim tvarima, iako se vi osjećate siti. Kako unatoč tome nahraniti tijelo?

Sigurno ste već čuli za različite prehrambene dodatke. Ali postavlja se pitanje, dali ti dodaci ne sadrže kemikalije koje najprvo napune mišiće, a kada prestanemo sa „kurom“, mišići jednostavno splasnu. Pošto su bjelančevine najpopularniji prehrambeni dodatak i najvažniji „graditelji“ mišića, u tom sastavku pričaćemo prije svega o njima. Naravno, postoji još drugi dodaci, a o njima biće riječ u narednih sastavcima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važno otkriće Muškarci imaju jedan poseban dio tijela - Jako poseban! Slika nije dostupna Puno proteina Neobičan sastojak: Biste li pojeli ovu energetsku pločicu?

Na tom mjestu željeli bismo bi još jedan put naglasiti da proteini sadrže samo one kemikalije, koje su potrebne za izlučivanje bjelančevina pomoću tehničkih postupaka iz hranljivih tvari u „prirodnim oblicima“ (sirutka, jaja, grašak, soja…), kako bi bjelančevine postojale u obliku prašine. Proteini su dakle bjelančevine, uzete iz različitih namirnica, i nemaju ništa sa steroidima ili dopingom, pošto je raspravljanje o tome samo gubljenje vremena.

Iz kojih su namirnica dobiveni kvalitetni proteini?

Različiti proteini imaju različite učinke u našem tijelu te je stoga preporučljivo uživanje bjelančevina iz različitih izvora. Najpopularniji izvori su:

 

- Sirutka, koja je sporedni proizvod u proizvodnji sira. Sirutkine bjelančevine poznate su i pod imenom whey proteini. Njihova glavna karakteristika je brza probavljivost i apsorpcija te sposobnost obnavljanja mišićnih vlakna. Najbolje ih je uživati odmah nakon treninga.
- Mlijeko odnosno mliječni proteini, zvani i kazein. Probavljaju se polako, stoga se uživaju kao zamjenski obrok. Polagana apsorpcija važna je za održavanje mase mišića jer mliječne bjelančevina jednomjerno hrane mišiće već dugo nakon uzimanja (do 8 sati). Preporučuje se uživanje ujutro i uvečer, kako bi ubrzali oporavak mišića.
- Soja, zdrava i blagotvorna namirnica koja štiti srce, regulira djelovanje štitne žlijezde i sprječava rak, je osnova sojinih bjelančevina, koje održavaju masu mišića bez suvišnog unosa kalorija.
- Jajinji proteini u posljednje vrijeme nekoliko gube na značenju, ali su zbog specifičnog načina djelovanja i oslobađanja aminokiselina još uvijek popularni u populaciji rekreativnih sportaša.

 

Proteini neće čudesno povećati vaših mišića, stopiti mast na trbuhu ili učvrstiti vašu stražnjicu. Da su to sve priče, znate već odavno. Bjelančevine će nahraniti i obnoviti vaše mišiće, kako bi bili spremni za rad u teretani. Bogatu ponudu proteina možete vidjeti na www.flexshop.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene