Lijepo vrijeme i prve ovogodišnje šparoge izmamile su u šume prve berače. 'Trud se isplatio. Ja sam nakon sat vremena nabrao za jedan mali ručkić', rekao je Zoran Đorđević.
Pročitajte i ovo
biometeorološka prognoza
Hrvatska danima bez sunca: Klimatologinja pojasnila kako to utječe na ljudski organizam
žuti meteoalarm
Izdano posebno upozorenje za građane zbog opasne pojave: Uskoro stiže i velika promjena vremena
Šparoge je najbolje brati rano ujutro ili predvečer, što prije ih treba konzumirati, a ako želite u ovoj ukusnoj deliciji uživati i zimi, jednostavno ju zamrznete. Osim što je ukusna, šparoga je nutritivno najuravnoteženija vrsta povrća. 'Sadrži dosta vitamina, A, B, C i E, zatim folnu kiselinu, fitonutrijente, vlakna', pojasnila je nutricionistica Alma Letić.
U samo jednom serviranju organizam će tako dobiti gotovo sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. 'Zbog svojih hranjivih sastojaka, a niske kalorične vrijednosti, možemo reći da su čuvari zdravlja', dodala je Letić.
Osim toga izvrstan su diuretik. Ubrzavaju probavu i povoljno djeluju na rad gušterače, jetre i bubrega. Preporučuju se barem jednom tjedno.
'Koristim svaki trenutak za šparoge kad je lijepo vrijeme naravno i to obično traje od ožujka do lipnja', dodao je Đorđević. Najčešće priprema omlet, čuvenu istarsku fritaju. 'Ima puno kombinacija. Odličan je i ovaj osnovni paket, ali zna se tu staviti pršuta, sira', rekao je.
Ali može se i spojiti kao prilog raznim mesnim i ribljim specijalitetima, juhama, pitama ili palačinkama. Takvi specijaliteti mogu se kušati u brojnim konobama i restoranima sjeverozapadne Istre.
>> Šparoge - afrodizjak i idealna proljetna namirnica
Tradicionalni dani šparoga su započeli i trajat će do početka svibnja. Ne stignete li, posjetite barem tržnicu i obogatite svoj jelovnik. Imate vremena, sezona je tek počela.