Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veoma malo kalorija

Šparoge - afrodizjak i idealna proljetna namirnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na spomen riječi šparoga prvo se sjetimo Istre i fritaje.

Naime, Istrijani već tradicionalno beru divlje šparoge te spravljaju omlet, čuvenu fritaju. Danas se fritaja smatra jednim od autohtonih istarskih jela i uvijek se može naći na menijima koji nude istarsku kuhinju.

Smatra se da je porijeko ove delikatese Mediteran, iako su se samonikle raširile cijelom Europom, a čak ih se može pronaći i u dalekom i hladnom Sibiru. U ostatku zemlje ova vrsta povrća je poprilično zanemarena, iako je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve one koji se žele zdravo hraniti.

Osim što su bogate vlaknima, vitaminima B6, A i C, te potpuno bez masnoće i kolesterola, šparoge sadrže vrlo malo kalorija. Usto, bogat su izvor antioksidansa, te su idealna namirnica za zdravo srce.

Šparoge se naročito preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju, a samo pet vrhova šparoge sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu). Ono što svakako treba naglasiti jest da je riječ o prirodnom afrodizjaku zbog toga što sadrži vitamin E, za koji se često zna reći da vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene