Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sorbitol u žvakaćim gumama uzrokuje probavne probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumiranje prevelike količine sorbitola, zaslađivača koji se koristi u žvakaćim gumama i ostalim slatkišima s natpisom "bez šećera", može prouzročiti brojne probleme probavnog trakta, gubitak težine i dijareju, upozorili su liječnici.

Skupina njemačkih liječnika Odjela za gastroenterologiju karitativne Sveučilišne bolnice u Berlinu, predvođena dr. Juergenom Bauditzom, ustvrdila je da 5 do 20 mg sorbitola može prouzročiti manje probleme u abdominalnom traktu, poput nadutosti i grčeva, no i da veća količina sorbitola može uzrokovati puno ozbiljnije zdravstvene probleme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Redovito žvakanje Žvakaća guma smanjuje apetit Slika nije dostupna Panika u Crnoj Gori Droga u obliku žvakaće gume

Kao primjer su naveli slučaj dvoje pacijenata, muškarca i žene, koji su dovedeni u bolnicu u Berlinu sa simptomima kroničnog proljeva, bolova i grčeva u trbuhu te znatnog gubitka kilograma.

Ustanovljeno je da su tijekom duljeg vremenskog perioda svakodnevno konzumirali, odnosno "žvakali" između 15 i 20 paketića kauguma bez šećera. Čim su se uspjeli "riješiti" dotadašnje navike, uspostavljena je normalna funkcija njihovih crijeva.

Jedan je pacijent 21-godišnja djevojka koja je u bolnicu dovedena jer je izgubila čak 11 kg. Nakon što su liječnici proveli sve potrebne pretrage, a rezultati su bili u granicama normale, djevojka im je otkrila kako zadnjih osam mjeseci redovito konzumira velike količine kauguma bez šećera, što se kod nje manifestiralo grčevima i kroničnim proljevom.

Muškarac je, pak tijekom godinu dana iz istog razloga izgubio čak 22 kilograma.

Ustvrđeno je da je oboje svakodnevno tijekom višemjesečnog razdoblja konzumiralo između 20 i 30 grama sorbitola, a poznato je da jedan paketić sadrži oko 1,25 grama.

Sorbitol, poznat kao dodatak E420, slabo se apsorbira u tankom
crijevu, no oduvijek su poznata njegova laksativna sredstva, što je proizvođač dužan navesti na prehrambenom artiklu.

Predstavnici raznih prehrambenih tvrtki čiji proizvodi sadrže
sorbitol, ovaj dodatak reklamiraju kao siguran proizvod, uz obvezno upozorenje da pretjerana konzumacija proizvoda koji ga sadrže može dovesti do laksativnog učinka i abodominalnih grčeva. Sorbitol se često koristi u hrani "bez šećera" koja je namijenjena dijabetičarima.

Dobra je informacija da odmah nakon prestanka konzumiranja veće količine sorbitola nestaju svi spomenuti simptomi, a izgubljena se tjelesna težina bez problema, u određenom razdoblju može nadoknaditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene