Analizirajući rezultate osam studija provednih u Italiji i Švicarskoj, znanstvenici su zaključili da su stariji ljudi koji su jeli više luka i češnjaka imali manje rizike da obole od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i grla.
Otkrića, objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu, u skladu su s nekim ranijim istraživanjima provedenima u Kini.
Prehrambene navike u Kini, međutim, uvelike se razlikuju od prehrane na Zapadu i Kinezi jedu mnogo više češnjaka, kazala je liječnica Carlotta Galeone, glavna autorica nove studije.
Znanstvenici nisu još sigurni imaju li luk i češnjak izravan učinak na rak. Moguće je, primjerice, da se ljudi koji vole luk i češnjak općenito hrane na način koji ih štiti od raka.
S druge strane, ispitivanja na životinjama i eksperimenti u
laboratoriju sa stanicama raka pokazali su da neki sastojci luka i češnjaka mogu inhibirati rast tumora. Ta se uloga, među ostalim, pripisuje sumpornim spojevima u češnjaku i
antioksidantima flavonoidima u luku.
S obzirom na te rezultate, Galeone smatra da bi luk i češnjak svakako trebalo uključiti u prehranu, naravno uz mnogo ostalog povrća.
-
detalji svečanosti na Plesu
U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi put na istom mjestu nakon izbora
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"
-
Mukotrpna borba
Diljem Hrvatske zbrajaju se štete: "Više ne pamtim koliko dugo imam ovaj problem"