Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Luk i češnjak smanjuju rizik od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana bogata lukom i češnjakom možda smanjuje rizike obolijevanja od nekoliko vrsta raka, zaključci su nove studije.

Analizirajući rezultate osam studija provednih u Italiji i Švicarskoj, znanstvenici su zaključili da su stariji ljudi koji su jeli više luka i češnjaka imali manje rizike da obole od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i grla.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Otkrića, objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu, u skladu su s nekim ranijim istraživanjima provedenima u Kini.

Prehrambene navike u Kini, međutim, uvelike se razlikuju od prehrane na Zapadu i Kinezi jedu mnogo više češnjaka, kazala je liječnica Carlotta Galeone, glavna autorica nove studije.

Znanstvenici nisu još sigurni imaju li luk i češnjak izravan učinak na rak. Moguće je, primjerice, da se ljudi koji vole luk i češnjak općenito hrane na način koji ih štiti od raka.

S druge strane, ispitivanja na životinjama i eksperimenti u
laboratoriju sa stanicama raka pokazali su da neki sastojci luka i češnjaka mogu inhibirati rast tumora. Ta se uloga, među ostalim, pripisuje sumpornim spojevima u češnjaku i
antioksidantima flavonoidima u luku.

S obzirom na te rezultate, Galeone smatra da bi luk i češnjak svakako trebalo uključiti u prehranu, naravno uz mnogo ostalog povrća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene