Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne biste pogodili

Znanstvenici pronašli odgovor na jedno od vječnih pitanja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad netko u prostoriji počne zijevati, dogodi li vam se da ubrzo i vi počnete zijevati? Znanstvenici čini se napokon imaju odgovor na taj misterij.

Grupno zijevanje je zapravo mehanizam preživljavanja, koji je nuspojava hlađenja naših mozgova i drži nas budnima i koncentriranima, otkriva nova studija Sveučilišta u Beču, a prenosi BGR.com.

Pročitajte i ovo Mozak (Dnevnik.hr) Kortizol je kriv za sve Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Slika nije dostupna Svjetski dan moždanog udara Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

Studija je napravljena u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta Southeastern te Fakulteta SUNY u Oneonti, u SAD-u. Svi zajedno otkrili su kako se grupno zijevanje događa unutar određenih 'temperaturnih prozora', kad zijevanje postaje efektivan način hlađenja mozga.

Zaraza: Zijevanje se prenosi s čovjeka na psa

Drugim riječima znanstvenici su otkrili da će ljudi manje zarazno zijevati ili na vrlo vrućim ili vrlo hladnim temperaturama, jer tada zijevanje ima vrlo slab učinak na temperaturu u mozgu. Štoviše, znanstvenici su otkrili kako pretjerano zijevanje u ekstremno hladnim uvjetima može imati štetne posljedice i previše pothladiti mozak.

Podsjetimo, i magazin Provjereno napravio je prilog o zijevanju, a što su oni otkrili možete se podsjetiti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene