Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

'Rendgen ne liječi sve lomove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rendgen ne snimi gotovo trećinu lomova kosti kuka i zdjelice, kažu znanstvenici.

Američki doktori sa sveučilišta Duke upozoravaju da bi oslanjanje samo na standardni rendgen za vrijeme pregleda mogao voditi do pogrešne dijagnoze i sudskih tužbi. Prilikom jednog istraživanja usporedbe dva sredstva, ustanovilo se da kada se ponovno ispitaju rezultati rendgena kod 92 pacijenta kod kojih se koristio i detaljniji skener MRI, pronađene su 35 frakture koje je standardni rendgen previdio. Otkrića su objavljena u časopisu American Journal of Roentgenology, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naložena obdukcija Kod Umaga pronađene kosti, sumnja se da su ljudske Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori

'Dijagnoze traumatičnog loma kostiju najčešće počinju i završavaju rendgenskim pregledom kuka, zdjelice ili oboje' rekao je dr. Charles Spritzer koji je vodio istraživanje. U studiji provedenoj na pacijentima koji se žale na bol nakon ozlijede kuka ili zdjelice, kod 13 koji su bili pregledavani standardnim rendgenom otkrivene su ukupno 23 frakture, a detaljnijim skenerom pronađeno ih je još 12. No, kod 11 pacijenata kod kojih je MRI pokazao da lomova nema, rendgen je ustanovio da je lom ipak prisutan. Stoga, istraživači preporučuju da se uz MRI koristi i standardni rendgen. 'Točne dijagnoze kuka i lomova zdjelice u odjelima hitne pomoći mogli bi tako ubrzati postupak liječenja', zaključuje dr. Spritzer.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene