Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rana fizička aktivnost je ključ zdravih kostiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trčanje, skakanje i ostali oblici pojačane fizičke aktivnosti tijekom djetinjstva poboljšavaju zdravlje kostiju povećavajući veličinu i snagu rastućeg skeleta.

Štoviše, poboljšanja veličine i snage kostiju koje su posljedica vježbanja tijekom rasta ostaju doživotno - čak i ako se prestane s vježbanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima li fizička aktivnost placebo učinak? Slika nije dostupna Tjelesna aktivnost poboljšava duševno zdravlje

Dr. Stuart J. Warden, voditelj istraživanja u fizikalnoj terapiji sa Sveučilišta Indiana u Indianapolisu, tvrdi da ti pozitivni učinci vježbanja u djetinjstvu mogu spriječiti rizik od nastanka osteoporotskih lomova kasnije u životu.

Warden i suradnici su u svrhu istraživanja mladim štakorima u razvoju vježbali desne, ali ne i lijeve podlaktice, u trajanju od nekoliko minuta, tri puta tjedno, tijekom sedam tjedana. Analizirali su količinu i strukturu kostiju u lijevim i desnim podlakticama štakora, prije i nakon vježbanja, objavljeno je u časopisu the Journal of Bone and Mineral Research.

Rezultati su pokazali povećanje veličine i snage kostiju koje su bile podvrgnute vježbanju.

Nakon 7 tjedana vježbanja, štakori nisu vježbali slijedećih 92 tjedna - praktički čitav njihov život. Unatoč nevježbanju, sva poboljšanja koja su dobili vježbanjem ostala su prisutna doživotno. 

Warden zaključuje da djecu treba usmjeriti k redovitom vježbanju tijekom rasta da bi unaprijedili doživotno svoje koštano zdravlje. Preporučene aktivnosti su košarka i preskakanje užeta. Warden dodaje kako je uz iznimnu važnost vježbanja u djetinjstvu također vrlo bitno nastaviti s fizičkim aktivnostima kasnije u životu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene