Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Računalna tipkovnica može biti izvor zaraze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Računalna tipkovnica može, ako se ne čisti dovoljno pomno, predstavljati ozbiljan izvor zaraze, pokazalo je istraživanje engleskog stručnog časopisa.

Istraživanje je proveo časopis za zaštitu potrošača "Which?", a stručnjaci su otkrili pojedine dijelove tipkovnice na kojima je bilo više bakterija nego na zahodskoj dasci. Riječ je o ozbiljnoj prijetnji zdravlju, zaključili su znanstvenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjerenja ne obećavaju Kiša zamutila izvor rijeke Jadro: Hoće li šire splitsko područje ostati bez pitke vode? Slika nije dostupna Nova energija VUKOVAR KAO ISLAND Vrijedni izvori ispod grada koji bi mogao smanjiti visoke račune

Utvrđeno je da jedenje za računalom, prašina i "zaboravljanje" pranja ruku nakon odlaska u zahod dovode do gomilanja najrazličitijih bakterija na tipkovnici.

Stručnjaci su u suradnji s mikrobiologom pregledali više od 30 tipkovnica iz svoga vlastitog ureda. Za većinu je utvrđeno da su higijenski bezopasne, ali su neke sadržavale toliko bakterija da su njihovim korisnicima prijetile želučane tegobe.

Četiri tipkovnice nisu prošle higijenski pregled, od toga je na dvjema bilo daleko više stafilokoka od dopuštenoga. Broj bakterija na jednoj je tipkovnici bio je 150 puta veći od dopuštenog.

Za usporedbu, ta je tipkovnica bila pet puta prljavija od zahodske daske i mogla je izazvati simptome trovanja, želučanih tegoba ili proljev.

Najvećim izvorom bakterijskog onečišćenja tipkovnice smatra se objed na radnom stolu. Ostaci jela pogoduju rastu bakterija. Osim toga, tipkovnice onečišćuje i prašina, kao i neoprane ruke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene