Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poteškoće s muškom plodnošću određene su već u maternici, stoji u novoj studiji objavljenoj na sveučilištu u Edinbourghu. Studije na štakorima pokazale su kako neki česti genitalni poremećaji, kao i malen broj spermija i rak testisa, mogu biti povezani s razinom hormona u samome početku trudnoće.


Čini se da je razina muških hormona, poput testosterona, u kritičnome razdoblju od 8. do 12. tjedna trudnoće, odlučuje o reproduktivnome zdravlju.

Vezani članci Slika nije dostupna Ostvareno znanstveno postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa Slika nije dostupna MISTERIJA UNUTRAŠNJOSTI Što se to nalazi u srcu Zemlje?

Problemi reproduktivnoga razvoja, poput nedovoljne spuštenosti testisa u skrotum ili urinarni otvor na pogrešnome mjestu na penisu razmjerno su česti u dječaka.

Vjeruje se da su i drugi poremećaji, malen broj spermija i rak testisa, dio istoga problema.

Na modelu miša istraživači su otkrili da poremećaji potječu od niske razine muških hormona, androgena, u gestacijskoj fazi koja odgovara razdoblju od 8. do 12. tjedna ljudske trudnoće.

Osim toga, istraživački su otkrili da je razina androgenih hormona u toj fazi povezana s udaljenošću između baze penisa i anusa.

Rezultat mjerenja te udaljenosti može biti jedan od prvih pokazatelja budućih reproduktivnih problema muške djece, kažu istraživači.

Tako se može steći uvid i u vezu između hormona u maternici i kasnijih problema s plodnošću.

Voditeljica studije Michelle Welsh rekla je: 'Iz drugih studija znamo da androgeni u fetalnome razvoju djeluju na programiranje reproduktivnoga sustava. No naša je pretpostavka bila da se to događa znatno kasnije u trudnoći'.