Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Problemi muške plodnosti nastaju još u majčinoj utrobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poteškoće s muškom plodnošću određene su već u maternici, stoji u novoj studiji objavljenoj na sveučilištu u Edinbourghu. Studije na štakorima pokazale su kako neki česti genitalni poremećaji, kao i malen broj spermija i rak testisa, mogu biti povezani s razinom hormona u samome početku trudnoće.

Čini se da je razina muških hormona, poput testosterona, u kritičnome razdoblju od 8. do 12. tjedna trudnoće, odlučuje o reproduktivnome zdravlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova američka studija Istraživanja pokazala: I dob muškarca utječe na oplodnju in vitro Slika nije dostupna Umjetni 3D organi Ostvareno znanstveno postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa

Problemi reproduktivnoga razvoja, poput nedovoljne spuštenosti testisa u skrotum ili urinarni otvor na pogrešnome mjestu na penisu razmjerno su česti u dječaka.

Vjeruje se da su i drugi poremećaji, malen broj spermija i rak testisa, dio istoga problema.

Na modelu miša istraživači su otkrili da poremećaji potječu od niske razine muških hormona, androgena, u gestacijskoj fazi koja odgovara razdoblju od 8. do 12. tjedna ljudske trudnoće.

Osim toga, istraživački su otkrili da je razina androgenih hormona u toj fazi povezana s udaljenošću između baze penisa i anusa.

Rezultat mjerenja te udaljenosti može biti jedan od prvih pokazatelja budućih reproduktivnih problema muške djece, kažu istraživači.

Tako se može steći uvid i u vezu između hormona u maternici i kasnijih problema s plodnošću.

Voditeljica studije Michelle Welsh rekla je: 'Iz drugih studija znamo da androgeni u fetalnome razvoju djeluju na programiranje reproduktivnoga sustava. No naša je pretpostavka bila da se to događa znatno kasnije u trudnoći'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene