Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeci koja previše gledaju televiziju prijeti veća opasnost za razvijanje srčanih bolesti, visoki tlak ili dijabetes kasnije u životu, pokazala je australska studija.


Djeca u dobi od 6 do 7 godina koja dugo gledaju televiziju već imaju uže arterije u stražnjem dijelu očiju, po istraživanju Sveučilišta u Sydneyju, predstavljenom kao prvo tog tipa. Takvo stanje kasnije povećava opasnost od srčanih bolesti, visokog tlaka i dijabetesa. 'Roditelji djecu moraju poticati na aktivnost i tjerati od fotelja', preporučio je dr. Bamini Gopinath, voditelj studije.

Istraživanje je obuhvatilo približno 1.500 djece u dobi od šest i sedam godina iz 34 osnovne škole u Sydneyju. Prosječno, ta djeca provode gotovo dva sata na dan ispred televizije, a svega 36 minuta dnevno baveći se nekom tjelesnom aktivnošću. Oni koji se najviše bave tjelesnom aktivnošću, sat vremena ili više na dan, imaju znatno šire arterije od onih koji troše manje od 60 minuta na tjelesne aktivnosti.

Istraživanje je ovog tjedna objavljeno u časopisu 'Journal of the American Heart Association'. (Hina)

Vezani članci Aspirin štetniji od očekivanog - 6 Lijek popularan među starijima ima puno više štete nego koristi. Liječnici otkrili da uzrokuje krvarenja: ''Mislim da je itekako značajno'' Akademik Davor Miličić, ravnatelj Zaklade Hrvatska kuća srca Uoči Svjetskog dana srca akademik upozorava: Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju