Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretila djeca češće izostaju iz škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretili osnovnoškolci češće propuštaju dane nastave nego njihovi vršnjaci normalne tjelesne mase.

Istraživači s University of Pennsylvania dodaju kako je pretilost najjači čimbenik koji utječe na broj propuštenih dana osnovne škole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva pratilja kilažom zasjenila Miss Slika nije dostupna Pretila djeca češće pate od pomanjkanja željeza

Po njihovim riječima, radi se o novom dokazu dugoročnog utjecaja pretilosti na dobrobit djece - ranija istraživanja su pokazala da su izostanci iz škole proporcionalno povezani s brojnim rizicima za kasnije fizičko i mentalno zdravlje djece.

Rezultati nove studije objavljeni u stručnom časopisu Obesity se temelje na praćenju 1069 djece četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole.

Pokazalo se da djeca normalne tjelesne mase na svakih 180 dana škole propuste prosječno 10,1 dana, a pretila djeca prosječno 12,2 dana.

Iz nepoznatih razloga djeca čija je tjelesna masa manja od preporučene prosječno propuštaju samo 7,5 dana škole.

Znanstvenici veći broj izostanaka pretile djece u manjoj mjeri objašnjavaju medicinskim razlozima jer se u toj dobi najčešće još ne javljaju bolesti povezane s viškom kilograma.

Po njihovom mišljenju, mnogo više na uočenu učestalost izostanaka utječe stigmatiziranost pretile djece od strane njihovih vršnjaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene