Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici američke klinike Laureate Psychiatric Hospital u američkoj Tulsi, na temelju rezultata višegodišnjeg istraživanja ustvrdili su da osobe koje pate od anoreksije imaju genetske predispozicije za razvoj spomenutog poremećaja.


Studija provedena pod nazivom Genetics of Anorexia Nervosa, provedena je u osam sjevernoameričkih gradova i dva europska. Istraživanje je financirao Državni institut zdravstva.

Vezani članci Harrison Ford i Calista Flockhart (Foto: AFP) Slavna mršavica probleme s prehranom kasno je priznala, a o braku s 22 godine starijim šarmerom rijetko priča Slika nije dostupna ´Victoria Beckham kriva je za smrt moje kćeri´

Voditelj istraživanja, dr. Craig Johnson iz spomenute bolnice,
objasnio je kako osobe u čijim je obiteljima bilo slučajeva
anoreksije, imaju 12 puta veće izglede da se i kod njih razvije ta bolest.

"Slikovito rečeno - genetika napuni pušku, a okolina utječe na to da 'metak' bude ispaljen", objasnio je Johnson.

Također je kazao kako su znanstvenici puno pozornosti, tijekom proteklih 40 godina posvetili načinu na koji moderna kultura, koja nameće provođenje raznih dijeta, uzrokuje poremećaj u prehrani. 

"Danas znamo da bolest nastaje kad se poklopi niz događaja
uključujući i genetske predispozicije te kulturu koja nameće mršavost kao estetski i zdravstveni kriterij", kazao je.

Kod osoba koje obolijevaju od anorexie nervose, a najčešće su to vrlo mlade djevojke, razvija se snažna averzija prema hrani i iskrivljena slika o njihovoj fizičkoj ljepoti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju