Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ovoga smo debeli

Postoji 108 razloga zbog kojih teško mršavimo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije ni čudo što je tako teško smršavjeti, kad postoji čak 108 faktora - od gena do dosade, koji ustraju u tome da ostanemo debeli.

Stručnjaci tvrde da nas štošta može potaknuti da nabacimo višak kilograma: od uzimanja daljinskog upravljača, preko prebacivanja televizijskog programa pa sve do druženja s krivim ljudima. U obzir se uzimaju i naši geni i to što se radije vozimo automobilom ili javnim prijevozom, nego što hodamo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ubojica od pola tone' FOTO Imala je 450 kilograma i umirala u krevetu - Danas je druga žena Slika nije dostupna Bitno je ostati jak 5 stvari koje vam nitko neće reći o gubitku kilograma

Dok na neke faktore, poput naših gena, ne možemo utjecati, postoji mnogo malih stvari koje bismo mogli promijeniti, a koje mogu uvelike utjecati na našu tjelesnu težinu, rekli su iz britanske nutricionističke organizacije. Također, sastavili su popis od 108 faktora koji reguliraju našu tjelesnu težinu.

>> Ma kakva dijeta, lijepa je i s nekoliko kilograma viška!

'Faktori debljanja' podijeljeni su u 7 skupina – društvo, psihologija, hrana i piće, tjelesna aktivnost, okoliš, televizija računalo i magazini. 'Krivi prijatelji' spadaju u prvu kategoriju. Iako dragi i zabavni, naši nas prijatelji možda potiču u jedenju krivih namirnica ili nas ismijavaju kad im kažemo kako vježbamo ili smo se upisali u teretanu.

Pod kategoriju psiholoških pritisaka spada grickanje grickalica dok nam je dosadno ili korištenje hrane kao nagrade kad nam je nešto pošlo za rukom. Budući da često ne žvačemo, nego samo gutamo hranu, naši se senzori sitosti ne stignu aktivirati te dolazi do prejedanja.

>> Djevojku (19) tešku 380 kilograma spasioci iz kuće izvlačili 8 sati!

Također, često i dugotrajno korištenje daljinskog upravljača može smanjiti našu potrebu za kretanjem. Naše nam okruženje također ne pomaže, preskupe članarine za teretane i uredski poslovi uvelike utječu na našu debljinu. Televizije nas bombardiraju reklamama za nezdravu hranu, a mnogi od nas ni ne spavaju dovoljno.

Postoje mnogi načini na koje možemo prilagoditi svoje životne stilove kako bismo povećali šanse za gubljenjem kilograma. Britanski nutricionisti predlažu da prestanemo gledati televiziju, ustanemo s kauča i obavimo neki kućanski posao, ako ništa drugo – barem za vrijeme reklama. To bi moglo istopiti 40 kalorija na jedan sat gledanje televizije.

>> Svakodnevna konzumacija jogurta povećava plodnost i sprečava debljinu

Kada bismo sami od sebe sakrili daljinski upravljač te mijenjali programe pritiskom na gumbe na televizoru, to bi istopilo još 15 kalorija na sat. Umjesto jedenja čipsa direktno iz vrećice, trebali bismo odvojiti manju porciju u drugu posudu, te tako uštedjeti 130 kalorija. Ljudi koji rade uredske poslove dnevno bi mogli izgubiti dodatnih 120 kalorija na sat ako samo ustanu sa stola i odu porazgovarati s kolegom.

Čak i nervoza ima svoje dobre strane, primjerice ako lupkamo stopalom dok sjedimo, to može istopiti čak 350 kalorija dnevno. Da bismo ove prijedloge mogli staviti u kontekst, treba napomenuti kako čaša vina sadrži otprilike 90 kalorija, a red čokolade 180. Nutricionistkinja Bridget Benelam kaže kako je ključ uspjeha u borbi s kilogramaima za početak napraviti promjenu unutar barem jedne od 7 ranije navedenih kategorija.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene