Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poremećaji spavanja udvostručuju rizik od razvoja raka prostate, objavili su islandski znanstvenici u časopisu ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’.


‘Poremećaji spavanja vrlo su česti u modernom društvu i mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Poznato je da su žene s poremećajima u spavanju pod povećanim rizikom pojave raka dojke, ali se dosad manje znalo kakvu ulogu ti poremećaji imaju u razvoju raka prostate’, napisala je Lara Sigurdardottir, voditeljica istraživanja.

Pošto su ranija istraživanja dala kontradiktorne rezultate o vezi poremećaja spavanja, posljedicom rada u noćnim smjenama, i raka prostate, Sigurdardottir i njezine kolege sa sveučilišta u Reykjaviku krenule su u novo istraživanje u koje su uključile 2.102 muškarca stara između 67 i 96 godina.

Vezani članci Rod Stewart (Foto: Getty Images) Legendarni glazbenik šokirao javnost otkrićem, posljednje tri godine za njega nisu bile nimalo lake Spavanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svaka deseta osoba boluje od ove bolesti, a ako se ne otkrije na vrijeme, može dovesti do krajnje ozbiljnih posljedica

>> Ovo će vam preko noći povećati pamćenje

Na početku istraživanja nitko od njih nije bolovao od raka prostate. Među ispitanicima, 8,7 posto ih je prijavilo teške poremećaje u spavanju, a još 5,7 posto vrlo teške poremećaje. Ispitanici su praćeni pet godina i u tom razdoblju 6,4 posto ih je oboljelo od te vrste raka. Nakon što su rezultate prilagodili dobi ispitanika i isključili ostale faktore rizika, znanstvenici su zaključili da muškarci s poremećajima spavanja imaju od 1,5 do dva puta veći rizik za razvoj raka prostate od osoba koje nemaju problema sa spavanjem.

Sigurdardottir je naglasila da rezultate ove analize treba potvrditi istraživanjem na većem uzorku i u duljem razdoblju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook