Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak, 15. studenoga, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Cijepljenje će se obavljati kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo, a za ovu je sezonu osigurano 650 tisuća doza cjepiva. Ono je namijenjeno prvenstveno osobama starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, te zdravstvenim djelatnicima.

Vezani članci Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe Lockdown u Francuskoj, ilustracija Od petka nove restrikcije u nekim dijelovima Francuske: Zabrana putovanja među regijama, nova pravila za škole, rad dućana samo sa stvarima nužnim za život

Iz HZJZ-a poručuju da će se kod cijepljenja koristiti uobičajeno sezonsko cjepivo koje se po ničemu ne razlikuje od dosadašnjih cjepiva koja su godinama u upotrebi. U njegovu su sastavu sojevi virusa gripe za koje se predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. To su sojevi virusa A H1N1 i H3N2 te soj virusa B.

Cjepivo je, poručuju iz HZJZ-a, prošlo sve zakonom propisane kontrole i dobilo odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj. (HIna)