Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija otkriva kako je, osim crne čokolade i crvenog vina, mutni sok od jabuke također bogat antioksidansima, te je četiri puta zdraviji od bistrog jabučnog soka.


Znanstvenici sa Sveučilišta Agrikulture iz Wroclawa u Poljskoj, usporedili su bistre i mutne vrste soka od jabuka. 

Vezani članci Mršavljenje - 6 Promijenili život do temelja i dokazali da se sve može postići uz dovoljno truda Test higijene - 1 Jednostavan pokus na kruhu pokazao važnost higijene, rezultati su zapanjujući

Otkrili su kako mutni sok sadrži 4 puta veću koncentraciju polifenola u odnosu na bistri jabučni sok. Polifenoli su aktivni antioksidansi za koje se vjeruje kako sprječavaju pojavu kardiovaskularnih bolesti i raka.

Potrošači kupuju puno više bistrog nego mutnog jabučnog soka, vjerojatno zbog percepcije kako je bisti sok čistiji, vjeruju znanstvenici, te dodaju kako je ironično da se upravo u procesu proizvodnje bistrog soka odstranjuju blagotvorni sastojci jabučne pulpe. Osim toga, bistri sok ima duži vijek trajanja.