Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe čiji bračni partner puši imaju znatno veći rizik za moždani udar, čak i ako same ne puše, sugerira studija znanstvenika s Harvarda.


Na temelju informacija prikupljenih od 16000 osoba istraživači su izračunali da pasivno pušenje može dovesti do čak 72% većeg rizika za moždani udar, piše American Journal of Preventative Medicine.

Vezani članci Sudan (Foto: AFP) - 11 Državni udar u Sudanu: Premijer u kućnom pritvoru, uhićeni ministri, zatvorena zračna luka Slika nije dostupna Depresija može povećati rizik za moždani udar

U 9-godišnjem istraživanju su sudjelovale osobe starije od 50 godina.

Pokazalo se i kako život s partnerom koji je prestao pušiti ne povećava izglede za moždani udar, što sugerira da prestanak izloženosti pasivnom pušenju uklanja uočeni rizik.

Već je poznato da pušači imaju znatno veće izglede da će doživjeti moždani udar, no rizik koji prati pasivno pušenje je bio slabije istražen.

Zbog uvođenja zabrane pušenja na javnim mjestima u mnogim zemljama, najveći izgledi za izloženost dimu cigareta su prisutni u domovima u kojima žive pušači, napominju stručnjaci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju