Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za lijekove i medicinske proizvode priopćila je da se privremeno zaustavlja opskrba hrvatskog tržišta lijekom Reductil (sibutraminum) u kapsulama, proizvođača farmaceutske tvrtke Abbot, jer je uočen povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih nuspojava, poput srčanog i moždanog udara, u pacijenata koji su liječeni tim lijekom.


Lijek Reductil primjenjuje se u liječenju pretilosti, uz dijetu i tjelovježbu, kod bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom, odnosno bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom i dodatnim čimbenicima rizika, ističe se u priopćenju Agencije za lijekove. Prema podacima Agencije, Reductil se ne nalazi među 50 najpropisivanijih lijekova u Hrvatskoj. Na temelju odluke Europske agencije za lijekove (EMA) o povlačenju lijeka, hrvatska Agencija naložila je liječnicima da više ne propisuju lijek Reductil, te da razmotre druge načine liječenja pacijenata koji su ga do sada koristili.

Vezani članci Slika nije dostupna Istraživanje: Voltaren povećava rizik od moždanih udara Slika nije dostupna Visok puls povezan s rizikom od srčanog udara

Ljekarnicima se preporučuje neizdavanje lijeka pacijentima koji su ga dosad koristili te upućivanje pacijenata na liječnički pregled, a pacijentima da se obrate liječniku kako bi se razmotrili drugi načini liječenja, uključujući dijetu i tjelovježbu. Pacijenti mogu i samostalno prekinuti terapiju Reductilom i prije liječničkog pregleda. Povlačenje lijeka preporučeno je na temelju novih podataka dobivenih iz kliničkih ispitivanja čiji rezultati ukazuju na povećan rizik za razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih incidenata zbog čega je rizik primjene lijeka nadilazi njegovu korist.

Agencija će, kako se navodi, nakon analize svih zaprimljenih podataka o lijeku Reductil odmah obavijestiti javnost o daljnjim poduzetim mjerama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju