Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U organizaciji udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke "Nada" u Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb danas je otvorena prva Amabulanta za psihijatrijsku-psihološku potporu ženama oboljelim od raka dojke.


Rak dojke je, kako je rečeno, najčešći tumor u ženskoj populaciji, a svake godine u Hrvatskoj od njega oboli oko 2300 žena, dok oko 900 žena umre.

Vezani članci Billy Baldwin (Foto: Instagram) Borba za život sina holivudskog glumca: "Imao je samo 16 godina kad su to otkrili... Dosad je prošao 28 tura kemoterapije" U Hrvatskoj se svaki dan dijagnosticiraju 64 zloćudne bolesti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rak pluća u Europi ubije više ljudi nego rak dojke, debelog crijeva i prostate zajedno

Pokazalo se da žene često ne mogu prihvatiti dijagnozu raka dojke, te da je tijekom njihovog liječenja potrebna emocionalna i praktična potpora obitelji, bliskih prijatelja ili rođaka, kao i radne okoline.

No, kako je rekao ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner, ponekad je pri svladavanju prvog susreta s dijagnozom potrebna i stručna pomoć, a upravo takvu pomoć bolesnice će moći dobiti u Amabulanti za psihijatrijsku-psihološku potporu.

Podsjetio je kako u KBC-u već desetljećima postoji Centar za karcinom dojke koji se skrbi o operacijama i terapijama, no u ambulanti će bolesnice pronaći i institucionalnu psihološku potporu.

Ambulanta za psihološku potporu, koju će voditi dr. Marijana Braš, rezultat je humanitarne akcije "One nisu same" udruge Nada, koja je dovršena u veljači ove godine.